Відділ з питань надзвичайних ситуацій, військового обліку, мобілізаційної роботи та взаємодії з правоохоронними органами надає рекомендації щодо безпечної поведінки у зимовий період для запобігання травмування та нещасних випадків.

Під час ускладнення погодних умов слід бути надзвичайно обачними. Правильно підбирайте одяг та взуття перед виходом на вулицю, обмежте переходи на далеку відстань, особливо в нічний час! Із метою запобігання та зменшення ризику виникнення надзвичайних ситуацій, які можуть викликати людські жертви та матеріальні збитки, слід звернути увагу на наступне:

Обережно снігові замети (хуртовина)!

 

Снігопади, тривалість яких може бути від 16 до 24 годин, дуже впливають на господарську діяльність населення, особливо з наступним різким похолоданням (сильний мороз) або потеплінням (швидке танення снігу або ожеледь).

Негативний вплив цього явища ускладнюється хуртовинами, сніговими буранами, при яких різко погіршується видимість, переривається транспортне сполучення. Випадання снігу з дощем при зниженій температурі повітря і ураганному вітрі створює умови для зледеніння ліній електропередач, зв’язку, покрівель будівель, різного роду опор і конструкцій, що нерідко викликає їх руйнування.

З оголошенням штормового попередження:

- необхідно обмежити пересування, особливо на власному транспорті, лише у виняткових випадках виходьте з будинків;

- повідомте членам родини або сусідам, куди ви йдете й коли повернетеся;

- в автомобілі можна рухатися тільки по центральних дорогах і шосе;

забороняється відходити від машини за межі видимості;

- зупинившись на дорозі, подайте сигнал тривоги переривчастими гудками, підніміть капот або повісьте яскраву тканину на антену, чекайте допомоги в автомобілі. Можна залишити мотор працюючим, відкривши скло для вентиляції й запобігання отруєнню чадним газом;

- якщо ви втратили орієнтацію, пересуваючись пішки поза населеним пунктом, зайдіть у перший будинок, що трапиться, уточніть місцезнаходження й, по можливості, дочекайтеся закінчення заметілі там;

якщо вас залишають сили, шукайте укриття й залишайтеся в ньому;

- будьте уважними й обережними при контактах з незнайомими людьми, тому що під час стихійних лих різко зростає число крадіжок з автомобілів, квартир і службових приміщень.

- створити удома необхідний запас продуктів (води, палива), виконати герметизацію житлових приміщень, що допоможе зберегти тепло і зменшить витрати палива. Особливу небезпеку снігові замети створюють для людей яких негода застала в дорозі, Заметені снігом шляхи, втрата видимості викликає повне дезорієнтування на місцевості.

Під час руху на автомобілі не варто намагатися подолати снігові замети, необхідно зупинитися, укрити двигун з сторони радіатора. Якщо є можливість, автомобіль треба встановити двигуном до вітру. Періодично треба виходити з автомобіля, розгрібати сніг, щоб не опинитися похованим під снігом.

Населенню під час снігових заметів потрібно бути готовим для проведення рятувальних робіт:

- розшуку заметених снігом людей, надання першої медичної допомоги і розчищення снігових заметів на дорогах, вулицях. Під час снігової бурі роботи слід виконувати тільки групами з таким розрахунком, щоб кожна людина знаходилась в полі зору інших. Знаходитись поблизу зруйнованої будівлі небезпечно, особливо необхідно остерігатися обірваних електродротів, вони можуть бути під напругою.

 

Будьте обережні, бережіть своє життя та здоров’я! Дотримуйтесь елементарних правил особистої безпеки!Фото без опису