У зв’язку з надходженням до КП «Мангушське УКП» заяв від мешканців Мангушської селищної ради заяв щодо відмови від вивезення сміття, у т.ч. у зв’язку з його самовивезенням, комунальне підприємство нагадує стосовно обов’язку населення, юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців укладати договори про надання посуг з вивезення побутових відходів:

Згідно з чинним законодавством України, а саме: відповідно до ч. 2. ст. 35-1 Закону України «Про відходи» власники  або  наймачі,  користувачі,  у тому числі орендарі, джерел утворення побутових відходів укладають  договори з юридичною особою, яка визначена виконавцем послуг з вивезення побутових відходів, здійснюють оплату послуг з поводження з побутовими відходами та забезпечують роздільне збирання побутових відходів. До джерел утворення побутових відходів, згідно статті 1 вищезазначеного Закону, відносяться об’єкти, на яких утворюються побутові відходи (житловий будинок, підприємство, установа, організація та земельна ділянка).

На підставі рішення Мангушської селищної ради від 07.09.2021 року № 520 «Про введення в дію рішення конкурсної комісії щодо визначення переможцем конкурсу на виконання послуг з вивезення побутових відходів на території Мангушської селищної ради», КП «Мангушське УКП» визначено переможцем конкурсу з вивезення побутових відходів на території Мангушської селищної ради та є уповноваженим підприємством для укладання з юридичними та фізичними особами на території Мангушської громади договорів на збирання та вивезення твердих побутових відходів спеціально обладнаними для цього транспортними засобами.

Згідно зі статтями 12-15, 20 Закону України «Про житлово-комунальні послуги», споживач зобов’язується укласти договір на надання житлово-комунальних послуг (у т.ч. про поводження з побутовими відходами з особою, визначеною у встановленому законодавством порядку). До категорії споживачів вищевказаний Закон відносить фізичних, юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців, які отримують житлово-комунальні послуги.

Відповідно  до  Законів  України «Про благоустрій  населених  пунктів»«Про місцеве 

самоврядування в   Україні»,   «Про    охорону навколишнього природного  середовища»,   «Про відходи»,  «Про основи містобудування», «Про дорожній рух», кодексів України, інших нормативно-правових актів та нормативних документів, на теперішній час Мангушською селищною радою розглядаються Правила благоустрою території Мангушської селищної ради. Одним із пунктів яких буде передбачено, що відмова від укладання договору  про надання послуг з поводження з твердими побутових відходами (вивезення побутових відходів) буде розглядатись, як факт забруднення навколишнього середовища, що тягнутиме за собою цивільно-правову й адміністративну відповідальність згідно з Кодексом України про адміністративні правопорушення.

Згідно зі ст. 152 Кодексу України про адміністративні правопорушення, порушення правил у сфері благоустрою населених пунктів тягне за собою накладення штрафу від 20 до 80 неоподаткованих мінімумів доходів громадян і на посадових осіб, громадян - суб'єктів підприємницької діяльності - від п'ятдесяти до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. Тобто, відсутність договору на вивезення побутових відходів у фізичної особи, юридичної особи, фізичної особи-підприємця є порушенням Законів «Про відходи», «Про житлово-комунальні послуги», «Про благоустрій населених пунктів».

Прохання до громадян, юридичних осіб, підприємців, які не заключили договір про надання послуг з поводження з твердими побутових відходами (вивезення побутових відходів), звернутися до КП «Мангушське УКП» за адресою 87400, Донецька обл., Маріупольський район, смт Мангуш, вул. Поштова, б. 14 , для укладення такого договору.

Телефон для довідок – 097 340 0794