Фото без опису

Мангушська селищна рада попереджає про заборону спалювання сухої трави, залишків рослинності, сміття та побутових відходів, розпалювання багаття в паркових зонах та поблизу лісових масивів.

Шкода від самовільного й неконтрольованого спалювання рослинних залишків становить велику небезпеку. Самовільне спалювання листя та сухої трави становить загрозу для людського здоров’я, адже листя, що тліє без доступу кисню, виділяє хімічні сполуки, здатні викликати у людини різні захворювання, зокрема рак.

Спалювання бур'яну, листя і сухої трави наносить пряму шкоду всім мешканцям, бо під час випалювання рослинності повітря стає важким і гірким, збільшуються випадки захворювань дихальних шляхів, а над селами та містами стоїть постійний густий дим, яким важко дихати навіть здоровим людям. Так, при згорянні однієї тони рослинних залишків у повітря вивільняється біля 9 кг мікрочастинок диму. До їх складу входять пил, окиси азоту, чадний газ, важкі метали і низка канцерогенних сполук.

Окрім того, з димом у повітря вивільняються діоксини - одні з найотруйніших для людини речовин. На присадибних ділянках рослини нерідко окропляють пестицидами, які також вивільняються у повітря при згорянні листя чи трави. Земляний родючий покрив, на якому спалюють траву, відновлюється лише через 5-6 років.

За самовільне випалювання сухої рослинності та її залишків передбачена адміністративна відповідальність

         Згідно з ст. 20 Закону України «Про охорону атмосферного повітря» та  ст. 27 Закону України «Про рослинний світ» забороняється випалювання сухої рослинності або її залишків.  

 

Згідно статті 77-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення такі дії тягнуть за собою накладення штрафу на громадян у розмірі від 3 060 до 6 120 гривень і на посадових осіб - від 15 300 до 21 420 гривень.

Крім того, Кримінальний кодекс України передбачає відповідальність за знищення або пошкодження об'єктів рослинного світу.

Згідно статті 245 Кримінального кодексу України знищення або пошкодження лісових масивів, зелених насаджень навколо населених пунктів, вздовж залізниць, а також стерні, сухих дикоростучих трав, рослинності або її залишків на землях сільськогосподарського призначення вогнем чи іншим загальнонебезпечним способом караються штрафом від 91 800 до 153 000 гривень або обмеженням волі на строк від двох до п'яти років, або позбавленням волі на той самий строк.

Ті самі дії, якщо вони спричинили загибель людей, масову загибель тварин або інші тяжкі наслідки, караються позбавленням волі на строк від п'яти до десяти років.

Звертаємось до громадян з проханням дотримуватись правил пожежної безпеки в умовах природного довкілля, не спалювати суху траву та залишки рослинності, не провокувати таким чином виникнення пожеж, котрі можуть завдати чимало шкоди людям та довкіллю.