Фото без опису

Днями в Мангушській державній податковій інспекції Головного управління ДПС у Донецькій області відбувся онлайн-семінар.  Податківці знайомили платників податків зі змінами в оподаткуванні ПДВ, особливостями адміністрування туристичного збору, одноразовим (спеціальним) добровільним декларуванням, електронними сервісами ДПС, актуальними питаннями реєстрації та застосування РРО/ПРРО, витратах, за якими фізична особа має право на отримання податкової знижки та порядком та строками її отримання. Акцентували увагу на легалізації праці та заробітної плати.

На початку семінару податківці анонсували так звану «податкову амністію». Розповіли, що у період з 1 вересня поточного року до 1 вересня 2022 року громадяни України, які мають активи, що не були оподатковані належним чином, можуть добровільно пройти одноразове (спеціальне) декларування, сплатити одноразовий збір та легалізувати такі активи. Податкова амністія розповсюджується на активи у вигляді грошових коштів, валютних цінностей, цінних паперів, рухомого та нерухомого майна в Україні та за кордоном. Поінформували про ставки збору, терміни сплати, та способи подання декларації.

Були розглянуті актуальні питання застосування РРО/ПРО. Повідомили, що з 01 січня 2022 року що всі фізичні особи - підприємці - платники єдиного податку другої – четвертої груп (якщо суб’єкт господарювання підпадає під дію Закону України від 06 липня 1995 року № 265/95-ВР «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг») зобов’язані використовувати реєстратори розрахункових операцій та/або програмні реєстратори розрахункових операцій (далі – РРО та/або ПРРО). Закликали платників завчасно готуватися до використання РРО/ПРРО, поінформували про переваги  програмних РРО перед класичними.

Звернули увагу роботодавців та найманих працівників на необхідність офіційного оформлення трудових відносин, критерії відбору при проведенні перевірок, штрафи за порушення законодавства про працю.

Зупинились на витратах, за якими фізична особа має право на отримання податкової знижки за 2020 рік. Поінформували про перелік первинних документів, що підтверджують право на податкову знижку та надаються разом з податковою декларацією про майновий стан і доходи, можливість надання декларації та копій документів через «Електронний кабінет». Термін надання податкової декларації про майновий стан і доходи для громадян, які мають право на податкову знижку до 31 грудня 2021 року включно. Звернули увагу, що право отримання  податкової знижки  діє у межах поточного року і на наступні податкові роки не переноситься.

Розповіли про можливості безкоштовних електронних сервісів від ДПС для дистанційного спілкування з податковою та отримання консультацій: чат-бот «InfoTAX», мобільні додатки ЗІР, чат-бот «Контакт-центр податкової». Надали посилання  на Telegram-каналі ДПС, офіційні сторінки ДПС України та ДПС у Донецькій області Facebook, You Tube, де розміщується актуальна інформація. Особливу увагу було приділено електронному сервісу ДПС «Електронний кабінет».

Крім того, висвітлено актуальне питання розрахунку туристичного збору  у разі погодинного розміщення осіб у місцях тимчасового проживання, тобто менше однієї доби. Базою справляння туристичного збору (далі – Збір) є загальна кількість діб тимчасового розміщення у місцях проживання (ночівлі), визначених п.п. 268.5.1 п. 268.5 ст. 268 Податкового кодексу України (далі – ПКУ) (п.п. 268.4.1 п. 268.4 ст. 268 ПКУ). Ставка Збору встановлюється за рішенням відповідної сільської, селищної, міської ради або ради об’єднаної територіальної громади, що створена згідно із законом та перспективним планом формування територій громад, за кожну добу тимчасового розміщення особи у місцях проживання (ночівлі), визначених п.п. 268.5.1 п. 268.5 ст. 268 ПКУ (п.п. 268.3.1 п. 268.3 ст. 268 ПКУ).  ПКУ не передбачає іншого періоду проживання, ніж доба. У разі погодинного розміщення Збір розраховується для кожного проживаючого (платника Збору) з базою оподаткування – одна доба.

 

Також, було акцентовано увагу сільгоспвиробників – платників ПДВ, що з 01.08.2021 Законом України "Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо ставки податку на додану вартість при оподаткуванні операцій з постачання окремих видів сільськогосподарської продукції" від 01.07.2021  № 1600-ІХ (далі – Закон № 1600-ІХ) відновлено ставку ПДВ у розмірі 20% при ввезенні на територію України та постачанні великої рогатої худоби, свиней та овець, молока, жита, вівса, насіння льону, олійних культур, цукрових буряків. Введена із 01.03.2021 року ставка ПДВ у розмірі 14%, залишається для операцій з постачання пшениці та жита (меслин), ячменю, кукурудзи, соєвих бобів, свиріпи або ріпаку, соняшнику. Закон № 1600-ІХ набирає чинності з 01 серпня 2021 року та застосовується до податкових періодів з 01 серпня 2021 року, поінформували про особливості перехідного періоду.

Семінар пройшов у конструктивному форматі, платники податків отримали відповіді на питання, які їх цікавили.