Фото без опису

Міжнародна організація праці (МОП) відзначає 28 квітня Всесвітній день охорони праці з метою сприяння запобіганню нещасним випадкам і захворюванням на робочих місцях у всьому світі.

28 квітня в Україні також відзначають День охорони праці. Відповідно до Указу Президента України від 18.08.2006 № 685/2006 День охорони праці введено з метою привернення уваги суспільства, органів державної влади, суб’єктів господарювання до питань охорони праці, запобігання нещасним випадкам на виробництві та професійних захворювань.

Пандемія COVID-19 зумовила вибір теми Всесвітнього дня охорони праці і у 2021 році. У минулому році вірус зупинив життя цілої планети, внаслідок якого постраждали як роботодавці, так і працівники. Наслідки негативного впливу коронавірусної інфекції на сферу праці доводиться долати щодня.

Уряд, роботодавці, працівники та їх організації стикаються з колосальними викликами, намагаючись боротися з пандемією COVID-19 і забезпечувати безпечні і здорові умови праці. Саме тому Всесвітній день охорони праці, також називають Днем безпеки і гігієни праці.

Разом з кризою прийшло усвідомлення важливості зміцнення систем безпеки і гігієни праці (далі - БГП), у тому числі і служб безпеки і гігієни праці, як на національному рівні, так і на рівні підприємств. Саме тому в 2021 році Всесвітній день охорони праці (World Day for Safety and Health at Work) МОП присвятить стратегіям зміцнення національних систем БГП і посилення життєстійкості і протидії нинішнім і майбутнім кризам з урахуванням винесених уроків та набутого досвіду в сфері праці.

Тема Всесвітнього дня охорони праці у 2021 році:

Передбачати, готуватися та реагувати на кризу

Інвестиції у стійкі системи безпеки та здоров’я на роботі

Як відзначають в МОП, пандемія зачепила майже кожен аспект в сфері праці. Йдеться і про ризик передачі вірусу на робочих місцях, і про загрози, що виникли в результаті вживання заходів, спрямованих на запобігання поширенню вірусу. Зокрема, масштабний перехід на дистанційну роботу містить потенційні ризики для безпеки і здоров’я працівників, а саме психосоціальні ризики і ризики насильства.

У 2021 році Всесвітній день безпеки і гігієни праці присвячений розкриттю потенціалу елементів системи БГП, визначених у Конвенції 2006 року про основи, що сприяють безпеці та гігієні праці.

МОП прагне показати важливість створення стійких систем БГП і інвестування коштів в них. Організація планує висвітлювати як регіональні, так і національні приклади зменшення і попередження поширення COVID-19 на робочому місці.