Фото без опису

З січня наступного року держава надаватиме безробітним членам малозабезпечених сімей фінансову допомогу на започаткування власного бізнесу в рамках нової бюджетної програми «Рука допомоги».


На реалізацію цієї програми в проєкті держ­бюджету на наступний рік передбачено близько 100 млн грн. Безробітні малозабезпечені завдяки державній інвестиції можуть створити близько 2-3 тисяч нових малих підприємств уже в перший рік.

 


Фінансова допомога на започаткування власного бізнесу безвідсоткова, а її розмір може становити до 15 мінімальних зарплат (на початок 2022 року — 97 тисяч 500 гривень).

 

Кошти надаються у безготівковій формі лише для оплати рахунків на придбання необхідного обладнання і матеріалів, згідно з бізнес-планом. Через три роки підприємницької діяльності допомогу потрібно повернути.

 

Але що важливо: вона повертається за рахунок сплачених податків та єдиного соціального внеску. Тобто, сума до повернення щомісяця зменшується на розмір обов’язкових платежів. І в цьому унікальність «Руки допомоги».


Та повертати кошти державі взагалі не потрібно, якщо сума сплачених податків перевищила суму наданої фінансової допомоги або якщо підприємець працевлаштує у перший рік своєї роботи ще двох безробітних членів малозабезпечених сімей за направленням центру зайнятості.


Участь у новій бюджетній програмі можуть взяти громадяни України, які отримують державну соціальну допомогу як малозабезпечені й офіційно перебувають у статусі безробітних. Для цього вони разом із заявою до центру зайнятості за місцем проживання мають подати також довідку про відсутність притягнення до кримінальної відповідальності, судимості та бізнес-план майбутньої справи.


Розробити бізнес-план допоможуть працівники центру зайнятості, які надаватимуть учасникам бюджетної програми консультації з започаткування й ведення бізнесу, організовуватимуть для них безкоштовне професійне навчання.


Після розгляду бізнес-плану та позитивного рішення регіональної комісії учасник програми має 30 днів для того, щоб зареєструвати ФОП або юридичну особу, а також укласти угоду про надання фінансової допомоги з регіональним центром зайнятості та центром зайнятості за місцем проживання.


Для отримання фінансової допомоги до центру зайнятості слід надати рахунок та договір, укладений між учасником програми і постачальником обладнання та матеріалів, необхідних для заснування власної справи. На підставі цих документів регіональний центр зайнятості проводить оплату витрат.


Програму розробiло Міністерство соціальної політики України на основі успішного досвіду пілотного проєкту «Рука допомоги», який був реалізований Мінсоцполітики у 2016—2019 роках у Львівській, Полтавській, Харківській областях та трьох територіальних громадах Житомирської, Донецької й Чернігівської областей за підтримки Світового банку в рамках проєкту «Модернізація системи соціальної підтримки населення України».


Допомогу від держави на відкриття власної справи тоді отримали понад 230 учасників пілотного проєкту, з яких понад 90 відсотків наразі успішно працюють.


Більшість новоспечених підприємців, які раніше отримували від держави щомісяця соціальну допомогу, вирішили свої життєві проблеми, стали економічно незалежними й продовжують розвивати власний бізнес. Натомість територіальні громади отримали нових платників податків до місцевого бюджету та нові робочі місця для своїх мешканців.

 

Нова бюджетна програма — це нові можливості для територіальних громад, для зайнятості населення, створення нових робочих місць, поповнення місцевого бюджету податками від нових бізнесів, залучення додаткових інвестицій у громаду.