Фото без опису

Днями фахівці Мангушської державної податкової інспекції Головного управління ДПС у Донецькій області провели семінар. Податківці знайомили платників податків з електронними сервісами ДПС, застосуванням ПРРО, декларуванням громадянами доходів та новаціями у податковому законодавстві.

Особливу увагу було приділено електронному сервісу ДПС «Електронний кабінет», який надає можливість: надавати та переглядати податкову звітність; отримувати інформацію з інтегрованих карток платника по податках і зборах; отримувати довідки про відсутність заборгованості; доступу до реєстраційних даних та даних про об’єкти оподаткування (рухоме та нерухоме майно, відомостей про які надходять до ДПС з відповідних реєстрів інших державних органів); електронного листування, тощо. Громадяни можуть використовувати електронний сервіс ДПС «Електронний кабінет», який надає можливість:

- доступу до сформованих податкових повідомлень – рішень щодо сум нарахованих податкових зобов’язань з податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, транспортного податку та плати за землю;

- подання декларації про майновий стан і доходи;

- отримання відомостей про суми виплачених доходів та утриманих податків з Державного реєстру фізичних осіб – платників податків.

Під час семінару податківці провели тренінг-навчання для набуття практичних навичок використання Електронного кабінету: формування та відправляння податкової звітності, надсилання запитів, перегляду необхідної інформації; отримання відомостей про суми виплачених доходів та утриманих податків з ДРФО, сплата податків та зборів.

Фахівці проінформували про новий електронний сервіс – «InfoTAX», який дає можливість платникам податків отримувати інформацію в режимі реального часу про стан про стан розрахунків з бюджетом, реєстраційні та облікові дані, результати обробки документів, виникнення податкового боргу, строки подання звітності та сплати податків, інформацію СЕА ПДВ тощо.

Під час семінару були розглянуті питання застосування програмних РРО. Платників податків повідомили про зміни, які були внесені до Податкового кодексу України та інших законів України, Законом України від 01 грудня 2020 року № 1017-IX в частині застосування реєстраторів розрахункових операцій. Наголосили, що у разі, якщо суб’єкт господарювання підпадає під дію Закону України від 06 липня 1995 року № 265/95-ВР «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» із змінами та доповненнями та Податкового кодексу України, згідно з якими настає обов’язок застосовувати РРО та/або ПРРО, суб’єкт господарювання за власним вибором може обрати для проведення розрахунків за товари РРО/ПРРО. Проінформували про переваги програмних РРО перед класичним. Також було проведено практичне навчання по реєстрації ПРРО через приватну частину Електронного кабінету, завантаженню програмного забезпечення та роботі з ПРРО за допомогою тестової версії «ПРРО касса».

Податківці проінформували, що Законом України від 14 липня 2020 року №786-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо функціонування електронного кабінету та спрощення роботи фізичних осіб – підприємців» змінено порядок ведення обліку доходів і витрат самозайнятими особами, зокрема, відмінено обов’язкове ведення паперових Книг обліку доходів і витрат та Книг обліку доходів. А саме, з 1 січня 2021 року фізичні особи-підприємці не зобов’язані вести Книгу обліку доходів (Книгу обліку доходів і витрат) та реєструвати такі книги в  органах ДПС. Водночас облік доходів та витрат залишається, тобто, потрібно зберігати первинні документи та робити записи щодо доходів і витрат у зручний спосіб.

Податківці нагадали, що триває деклараційна кампанія. Громадяни, які отримали доходи у 2020 році не від податкових агентів, повинні надати податкову декларацію про майновий стан і доходи до 1 травня 2021 року, що також можливо реалізувати через Електронний кабінет. Зупинились на випадках, коли виникає обов’язок у наданні декларацій та коли декларація не подається, на витратах, за якими фізична особа має право на отримання податкової знижки за 2020 рік.

Наприкінці зустрічі присутнім були вручені листівки, буклети з корисною інформацію. Семінар пройшов у конструктивному форматі, платники податків отримали відповіді на питання, які їх цікавили.