Фото без опису

Публікуємо інформацію, надану Мангушською філією ДУ "Донецький ОЦКПХ":

Міністерство охорони здоров’я наказом від 04.02.2022 № 230 внесло зміни до наказу №722 «Організація надання медичної допомоги хворим на коронавірусну хворобу (COVID-19)».

Змінами було скорочено тривалість як амбулаторно-поліклінічного, так і стаціонарного лікування.

Раніше пацієнт мав перебувати на лікуванні 10 днів від дати взяття матеріалу на тестування. Повторне тестування на COVID-19 також могло проводитися не раніше 10 днів з першого позитивного тесту. Тепер, при необхідності, повторне тестування методом ПЛР, з метою визначення наявності чи відсутності вірусу в організмі (припинення самоізоляції внаслідок хвороби) може проводитися не раніше ніж через 5 днів від дати отримання першого позитивного результату на COVID-19 методом ПЛР. Самоізоляцію можна завершувати за умови відсутності симптомів захворювання через 5 днів від дати отримання позитивного результату тестування без ПЛР тестування. Якщо людина отримала негативний ПЛР-тест та не має симптомів захворювання, то самоізоляцію можна також завершити.

Окрім того, змінено вимоги до повторного проведення тестування. Тепер підтвердженим вважається випадок COVID-19 без наявності симптомів, але який був підтверджений експрес-тестом на антиген. Основна умова — контакт із підтвердженим випадком COVID-19. Раніше підтвердження експрес-тестами було достатньо лише для людей, у яких були наявні симптоми COVID-19. Для безсимптомних хворих необхідно було підтвердження методом ПЛР.

Моніторинг та спостереження за контактними особами встановлюється на період 14 днів від останнього контакту із підтвердженим випадком. Контактні особи, після вакцинації другою дозою вакцини яких пройшло 14 днів (при 2- дозному режимі) або 14 днів після отримання єдиної дози вакцини (при 1-дозному режимі), а також ті, хто перехворів на COVID-19 протягом останніх 6 місяців (з документальним підтвердженням) за відсутності симптомів не підлягають самоізоляції.

Контактні особи незалежно від наявності симптомів підлягають обстеженню на 5 - 7 день після контакту на визначення антигену SARS-CoV-2 з використанням швидких тестів) та самоізоляції до отримання результату обстеження. У разі отримання позитивного результату до цих осіб вживаються всі відповідні заходи як до особи, яка відповідає визначенню випадку COVID-19.

Ще раз нагадуємо прості правила, які зможуть захистити вас від COVID-19:

дотримуйтеся фізичної дистанції;

уникайте скупчень людей;

носіть маску;

мийте руки;

провітрюйте приміщення;

прикривайтеся згином ліктя при кашлі або чханні;

провітрюйте приміщення.

Кожен із цих заходів має важливе значення для профілактики інфікування COVID-19.