Питання будівництва нових та реконструкції наявних спортивних об’єктів у Донецькій області стало головним на робочій нараді, що відбулася 27 січня в онлайновому режимі під головуванням заступника голови облдержадміністрації Вадима Філашкіна.

До участі в обговоренні в режимі онлайн долучилися заступник селищного голови Володимир Матяш, начальник відділу економічного розвитку та інвестицій Світлана Михальова, начальник відділу культури, туризму, молоді, сім'ї та спорту Наталя Тосхопаран.

«Одним із напрямків роботи Донецької облдержадміністрації, спрямованої на виховання здорової нації, є розбудова спортивної інфраструктури в територіальних громадах регіону. Дієвим інструментом для цього з 2019 року є програма Президента України «Велике будівництво», також у 2022-му стартує новий національний проєкт щодо реконструкції спортивних інтернатів та ДЮСШ. Нагальне завдання на місцях – це підготовка ПКД для майбутніх проєктів, що мають важливе значення для мешканців громад, є комплексними та відповідають критеріям безбар’єрності», - зазначив Вадим Філашкін.

Начальник управління фізичної культури та спорту облдержадміністрації Володимир Мицик доповів, що в поточному році у рамках програми «Велике будівництво» планується реалізувати 5 проєктів на загальну суму 121,4 млн грн, з яких 75,3 млн грн – це кошти Державного фонду регіонального розвитку, 16,3 млн грн – обласний бюджет, 25,4 млн грн – міські бюджети, 4,4  млн грн – селищний. Так, має бути завершено будівництво плавального басейну в Краматорську та футбольного поля в Кураховому, реконструйовано веслувальну базу в Маріуполі та спортивний зал у Бахмуті, капітально відремонтовано стадіон у Мангуші. І вже зараз необхідно провести роботу щодо визначення актуальних проєктів з оновлення спортивної інфраструктури на 2023 рік.

Окрім коштів ДФРР, джерелом для підтримки проєктів на умовах співфінансування з місцевих бюджетів можуть бути: субвенція з державного бюджету місцевим, кошти Європейського інвестиційного банку, кошти міжнародних організацій та інші кошти, незаборонені законодавством.

Вадим Філашкін звернув увагу керівників на місцях, що однією з головних умов для ефективної реалізації планів з будівництва та реконструкції спортивних об’єктів є якісна розробка проєктно-кошторисної документації, яка має відповідати всім сучасним вимогам та бути підготовленою в необхідні терміни.

Також у рамках робочої наради було розглянуто питання розширення мережі центрів фізичного здоров’я населення «Спорт для всіх», які опікуються розвитком масового спорту. На сьогоднішній день на Донеччині налічується 19 центрів фізичного здоров’я населення «Спорт для всіх» (1 обласний, 16 міських, 2 селищних), і в 2022 році планується збільшення їх кількості.

Директор Донецького обласного центру фізичного здоров’я населення «Спорт для всіх» Сергій Головченко відзначив, що 2021 рік став визначним у створенні доступних для всіх категорій населення спортивних об’єктів. Так, у рамках соціального проєкту «Активні парки – локації здорової України» відкрито 54 відповідні локації в 25 громадах регіону, також за президентською програмою «Здорова Україна» збудовано 150 мультифункціональних спортмайданчиків у 32 громадах. І тепер головним завданням є ефективне використання наявної інфраструктури, що б сприяла збільшенню прихильників регулярної фізичної активності й здорового способу життя.

За підсумками наради було сформовано відповідні доручення для реалізації поставлених цілей і завдань.