Фото без опису

Мангушська державна податкова інспекція Головного управління ДПС у Донецькій області інформує щодо порядку реєстрації розрахункових книжок, книг обліку розрахункових операцій та термінів надання щомісячної звітності.

Нагадуємо, що з 01 січня 2022 мають право не застосовувати РРО/ПРРО лише платники єдиного податку першої групи.

Для платників єдиного податку другої-четвертої груп діють виключення, передбачені статтею 10 Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» від 6 липня 1995 року № 265/95-ВР (далі – Закон № 265). 23 грудня 2021 внесено зміни до ПКМУ «Про забезпечення реалізації статті 10 Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» №1336 від 23 серпня 2000 р. (далі – Постанова № 1336), якими передбачено, що роздрібна торгівля на території села товарами (крім підакцизних товарів) фізичними особами - підприємцями, які сплачують єдиний податок, може здійснюватись без застосування РРО/ПРРО з обов’язковим використання ними розрахункових книжок та КОРО.

Згідно з Порядком реєстрації та ведення розрахункових книжок, книг обліку розрахункових операцій, затвердженого наказом Міністерства фінансів України  14.06.2016 №547 реєстрація КОРО здійснюється в контролюючому органі за основним місцем обліку суб'єкта господарювання як платника податків. КОРО реєструється на окрему господарську одиницю. Для реєстрації першої та наступних КОРО на господарську одиницю в контролюючому органі суб'єкт господарювання або представник суб'єкта господарювання подає до цього органу:

  • заяву про реєстрацію КОРО та/або РК за формою N 1-КОРО;
  • КОРО на господарську одиницю.

 

Заява про реєстрацію КОРО та/або РК за формою N 1-КОРО може бути подана як у паперовому, так і в електронному вигляді за допомогою ІТС «Електронний кабінет», вхід за посиланням:   http://cabinet.tax.gov.ua/ (код форми Заяви – J/F1311304).

Згідно з п. 7 ст. 3 Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» від 6 липня 1995 року № 265/95-ВР суб’єкт господарювання подає Звіт про використання книг обліку розрахункових операцій (розрахункових книжок) за формою № ЗВР-1 щомісяця, не пізніше 15-го числа місяця, наступного за звітним. Звіт може бути поданий як у паперовому, так і в електронному вигляді за допомогою ІТС «Електронний кабінет», вхід за посиланням:   http://cabinet.tax.gov.ua/ (код форми звітності J/F 0500203).