Фото без опису

Днями в Мангушській державній податковій інспекції Головного управління ДПС у Донецькій області відбувся сеанс  телефонного зв’язку   «гаряча лінія». На питання платників щодо застосування програмних реєстраторів розрахункових операцій  та програмних реєстраторів розрахункових операцій відповідала старший державний інспектор Алина Пахолок.

Пропонуємо найбільш актуальні питання-відповіді:

Чи передбачена можливість створення та збереження ПРРО (Аndroid та Windows) сформованих та фіскалізованих Z-звітів за певний період (місяць)?

Для програмного реєстратора розрахункових операцій (далі – ПРРО) з операційною системою Windows на даний час реалізовано можливість створення та збереження звіту на основі сформованих та фіскалізованих ПРРО Z-звітів за певний період (місяць). При цьому, для ПРРО з операційною системою Android така можливість буде надана в наступних версіях.

Чи потрібно СГ виконувати додаткові налаштування в ПРРО, який встановлений на комп’ютер (планшет, телефон тощо) у разі здійснення розрахункових операції із застосуванням електронних платіжних засобів?

Суб’єкту господарювання не потрібно виконувати додаткові налаштування в програмному реєстраторі розрахункових операцій, який встановлений на комп’ютер (планшет, телефон тощо) у разі здійснення розрахункових операції із застосуванням електронних платіжних засобів. При цьому, при проведенні таких розрахунків суб’єкту господарювання необхідно обрати тип оплати – «Карткою».

Яким чином СГ може провести через ПРРО операцію повернення коштів за неотриманий товар/послугу, у разі якщо розрахунки були здійсненні через класичний РРО?

Повернення суб’єктом господарювання коштів за неотриманий товар/послугу через програмний реєстратор розрахункових операцій, у разі якщо розрахунки були здійсненні через класичний реєстратор розрахункових операцій, здійснюється шляхом формування розрахункового документа з типом «Видатковий чек», в якому слід обрати відповідний товар та вказати номер чека, з якого відбувається таке повернення.

Як пов’язуються між собою ПРРО, господарські одиниці та касири?

ПРРО реєструється на окрему господарську одиницю, реквізити якої зазначаються у розрахунковому документі (чеку).
Касир, що здійснює розрахункові операції засобами такого ПРРО, має засвідчувати відкриття зміни, проведення розрахункової операції шляхом накладання на повідомлення про відкриття зміни, розрахунковий документ/Z-звіт свого електронного підпису або електронної печатки суб’єкта господарювання, на якого зареєстровано ПРРО (J/F1391802).

Додаткова інформація за адресою:  http://zir.tax.gov.ua/main/rro