Днями в Мангушській державній податковій інспекції Головного управління ДПС у Донецькій області відбувся онлайн-семінар.  Податківці знайомили платників податків з порядком обчислення та подання податкової декларації з плати за землю, одноразовим (спеціальним) добровільним декларуванням, електронними сервісами ДПС, актуальними питаннями реєстрації та застосування РРО/ПРРО, правом на отримання податкової знижки, електронними сервісами ДПС. Акцентували увагу на легалізації праці та заробітної плати.

На початку семінару податківці повідомили, що з 1 вересня 2021 року розпочато кампанію з одноразового (спеціального) добровільного декларування громадян, котра триватиме до 1 вересня 2022 року. Висвітлено основні питання проведення кампанії щодо одноразового (спеціального) добровільного декларування,  пояснено, хто має право скористатися правом на одноразове (спеціальне) добровільне декларування; які ставки передбачені та спосіб розрахунку суми збору з одноразового (спеціального) добровільного декларування;  як сплатити нараховані зобов’язання (як отримати розрахункові рахунки, які терміни сплати та варіанти оплати, тощо); які активи підлягають одноразовому (спеціальному) декларуванню; де можна знайти форму декларації та як вона заповнюється.

Були розглянуті актуальні питання застосування РРО/ПРО. Наголошено, що з 01 січня 2022 року  всі фізичні особи - підприємці - платники єдиного податку другої – четвертої груп (якщо суб’єкт господарювання підпадає під дію Закону України від 06 липня 1995 року № 265/95-ВР «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг») зобов’язані використовувати реєстратори розрахункових операцій та/або програмні реєстратори розрахункових операцій.

Також податківці поінформували, що 26 листопада 2021 року набрав чинності наказ Міністерства фінансів України від 03.09.2021 № 496 «Про затвердження Порядку ведення обліку товарних запасів для фізичних осіб – підприємців, у тому числі платників єдиного податку», яким затверджено Порядок ведення обліку товарних запасів для фізичних осіб – підприємців, у тому числі платників єдиного податку (далі – Порядок). Ознайомили з формою та порядком обліку товарних запасів. Роз’яснили для яких платників податків ведення такого обліку є обов’язковим.

Фахівці нагадали, що 31 грудня 2021 останній день надання податкової декларації про майновий стан і доходи для громадян, які мають право на податкову знижку. Зупинились на визначених Податковим кодексом витратах, за якими фізична особа має право на отримання податкової знижки за 2020 рік. Акцентували увагу, що право отримання  податкової знижки  діє у межах поточного року і на наступні податкові роки не переноситься.

Особливу увагу було приділено безкоштовним електронним сервісам від ДПС, перевагам надання звітності та листуванню з податковим органом за допомогою ІТС «Електронний кабінет».

Податківці поінформували, що у разі зміни ім’я, прізвища, місця реєстрації тощо, фізична особа, протягом місяця з дня виникнення таких змін, зобов’язана подати до податкових органів відомості про зміну даних шляхом подання заяви про внесення змін до Державного реєстру фізичних осіб – платників податків; про можливість надання зазначеної заяви за допомогою ІТС «Електронний кабінет».

Також було зосереджено увагу платників земельного податку, що з питань  визначення класифікації земельних ділянок, нормативної грошової оцінки земельних ділянок (частин земельних ділянок), площі земельних ділянок (їх частин), що передаються в оренду, у тому числі під переданими в оренду будівлями, спорудами (їх частинами), нежилими приміщеннями (їх частинами) у багатоповерхових жилих будинках, а також площі земельних ділянок під придбаними спорудами будівлями (їх частинами) і нежилими приміщеннями (їх частинами) у багатоповерхових жилих будинках необхідно звертатись до відповідного територіального органу Держгеокадастру України.

 

Наприкінці семінару увагу роботодавців та найманих працівників було акцентовано на необхідності офіційного оформлення трудових відносин. Погоджуючись на роботу без оформлення трудових відносин, отримуючи заробітну плату або її частину «у конверті», громадяни втрачають право на щорічну відпустку; оплату лікарняних листів;  отримання допомоги на випадок безробіття; зарахування страхового стажу, необхідного для призначення пенсії; соціальне страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань.

 

Семінар пройшов у конструктивному форматі, платники податків отримали відповіді на питання, які їх цікавили.