В  Маріупольському районі в грудні місяці зареєстрований випадок захворювання на ботулізм  мешканки району після вживання  в'яленої риби власного приготування. Зараз хвора перебуває у важкому стані в реанімації. 
Ботулізм — це харчове отруєння, що може призвести до тяжких наслідків. Захворювання  виникає внаслідок вживання харчових продуктів, в яких містяться ботулотоксини, характеризується переважно ураженням нервової системи . Ботулотоксини належать до найсильніших отруйних біологічних речовин, вони швидко всмоктуються в кишківнику, проникають у кров і розносяться по всьому організму. Перші ознаки хвороби з’являються вже через декілька годин після вживання отруйної їжі, виникають головний біль, запаморочення, слабкість, безсоння, біль у животі, нудота, блювання, спрага. Пізніше з’являються скарги на порушення зору: поява «туману», або «сітки» перед очима, нечітке чи подвійне зображення предметів.  При появі ознак отруєння не можна зволікати, слід відразу звернутися до лікаря. Хворого з підозрою на ботулізм негайно госпіталізують. Успіх лікування залежить від своєчасного звернення за медичною допомогою.
Причиною ботулізму найчастіше стають продукти домашнього консервування м'яса, риби, рідше — овочів. Збудник хвороби розмножується в анаеробному стані (без доступу кисню) за неправильних умов зберігання або транспортування харчових продуктів. Найчастіше  ботулізм може виникнути внаслідок споживання в'яленої чи копченої риби та будь-яких виробів з м'яса (ковбаси, шинки тощо) домашнього приготування, проте реєструються і випадки хвороби після вживання продуктів вироблених у промислових умовах.   Навіть консерви, у яких все гаразд з терміном придатності, виглядом і смаком, можуть бути зараженими: ботулізм не можна визначити за кольором або смаком, мікроорганізм, який спричиняє хворобу, не псує продукти. 
Щоб уберегтися від ботулізму, слід: - не купувати консерви, в'ялену, копчену, солону рибу тощо  у місцях несанкціонованої торгівлі у приватних осіб; - ретельно мити руки, продукти та посуд; - навіть невелике здуття кришки консервної банки - причина для категоричної відмови від вживання в їжу продукту  цієї банки; - рибу перед посолом у домашніх умовах необхідно очистити від нутрощів, ретельно промити зовнішню та внутрішню поверхні; - гриби складно повністю очистити від мікрочастинок ґрунту, тому не рекомендується консервувати їх у герметично закритих банках у домашніх умовах.             
  Бережіть своє здоров'я та здоров'я близьких!Фото без опису