На жаль, в Україні, як і у всьому світі, проблема домашнього насильства стоїть досить гостро. Статистика свідчить, що тільки за 9 місяців поточного року у Донецькій області зафіксовано 6150 звернень від громадян області до суб’єктів з боротьби із домашнім насильством. Для людей, що зазнають насилля, існують місця, де можна якийсь час пожити, отримати кваліфіковану допомогу і захист. Ми називаємо це притулком або шелтером. На Донеччині з’явився ще один притулок для жертв домашнього насильства. І 7 грудня його було урочисто відкрито саме у нас – в Мангушській громаді! 

Умови проживання в закладі разом з головою громади Володимиром Караберовим, першим заступником селищного голови Михайлом Агурбашем, заступником селищного голови Мариною Кудрявцевою перевіряли  заступниця голови Донецької облдержадміністрації Юлія Костюніна, голова Маріупольської районної державної адміністрації Наталія Букрєєва, начальниця управління сім’ї, молоді та масових заходів національно-патріотичного виховання Донецької облдержадміністрації Лілія Золкіна, директор КУ «ЦНСП Мангушської селищної ради» Володимир Хаджинов, фахівець із мобілізації громад Програми розвитку ООН Михайло Карелін, проектна спеціалістка Програми ООН із відновлення та розбудови миру, Фонд ООН у галузі народонаселення (UNFPA) Ольга Цуприкова, представник громадської організації «Маріупольська спілка молоді» (координатор проєкту) Олексій Копатько, голова правління Ради Жінок Донеччини Юлія Пруднікова.

Як зазначив Володимир Караберов, відкриття таких притулків – це потужна інвестиція в соціальну сферу області.  «Шелтер – це не просто можливість тимчасово вирішити питання з житлом. Там можна звернутись до психолога,  фахівця із соціальної роботи. Я би дуже хотів, щоб таких випадків у нас в громаді не було.  Тим не менш,  ми будемо продовжувати працювати над покращенням надання соціальних послуг в громаді», – прокоментував очільник Мангушської громади.

«Відкриття притулку є складовою захисту та підтримки потерпілих від домашнього насильства та насильства за ознакою статі. Цей захід демонструє, що спільні дії міжнародних організації та місцевої влади можуть будувати систему рівного доступу до важливих соціальних сервісів для населення. Дуже важливо, щоб послугами цього притулку, відповідно до міжмуніципальних договорів, на платній основі могли користуватись й інші географічно наближені громади» - зазначила у своєму виступі Юлія Костюніна.

Притулок створено в межах проєкту «Створення умов для отримання екстреної та якісної допомоги жінкам, які постраждали від домашнього насильства та насильства за ознакою статі на території Мангушської селищної ради» імплементується громадською організацією «Маріупольська Спілка Молоді» у партнерстві з Мангушською селищною радою за рахунок коштів Програми ООН із відновлення та розбудови миру (UN_RPP) спільно з Фондом ООН у галузі народонаселення (UNFPA).

Переобладнано та оснащено три кімнати для проживання осіб, які постраждали від домашнього насильства та насильства за ознакою статі, кімнату для роботи персоналу, санвузол, ванну кімнату та кухню.

Притулок розраховано на 10 осіб та буде функціонувати як структурний підрозділ КУ «ЦНСП Мангушської селищної ради». Подальше утримання (комунальні послуги та поточні видатки) здійснюватиметься за рахунок коштів місцевого бюджету Мангушської селищної ради.
На проведення ремонтних робіт та придбання обладнання було витрачено 2 377 824 грн, з яких
1 780 000 грн – кошти ПРООН,
400 000 грн – кошти Фонду Народонаселення ООН в Україні (UNFPA);
231 324 грн – кошти Мангушської селищної ради.

Адреса шелтера не розголошується спеціально, адже конфіденційність дозволяє гарантувати безпеку постраждалих від кривдників, тому усі відвідувачі в цей день підписали заяву про нерозголошення місця знаходження.Фото без опису