Фото без опису

18 листопада 2021 року світова спільнота відзначала  Міжнародний день відмови від куріння.
Часто вживання тютюну помилково називають шкідливою звичкою. Насправді ж це не звичка, а залежність, тобто хвороба, яка потребує лікування. Захворювання, викликані вживанням тютюну, навіть включено в міжнародний класифікатор хвороб (МКХ-11) під кодом 6С4А «Розлади, викликані вживанням нікотину».
Залежність, спричинена курінням, має три складових. Вони взаємопов’язані та проявляються одночасно у більшості курців. Психологічна (емоційна) залежність – це асоціація процесу куріння з певними емоціями, думками та переконаннями. Наприклад, багато хто курить, коли сумно, у стані стресу і т.п.
Вживання тютюну посилює не лише фізичні, а й психологічні проблеми зі здоров'ям. Початок куріння внаслідок стресу чи депресивного стану лише погіршить ситуацію.

Електронні пристрої для куріння рекламуються тютюновими виробниками як "менш шкідливі". Це один зі "свіжих" прийомів для залучення молодої аудиторії.
Однак вони такі ж небезпечні для здоров’я, як і звичайні сигарети.

Куріння електронних сигарет (з нікотином або без нього) чи систем для нагрівання тютюну підвищує ризики раку легень, хронічного обструктивного захворювання легень і серцево-судинних захворювань. Також не варто забувати про те, що іноді трапляються випадки, коли електронні сигарети вибухають у руках або роті курця, завдаючи серйозних пошкоджень. Відомі випадки отруєння рідинами для електронних сигарет.

Дослідження довгострокового впливу систем для нагрівання тютюну на здоров'я людини ще тривають. Однак міжнародні організації охорони здоров’я наголошують, що безпечного куріння не існує, і рекомендують заборонити рекламу електронних пристроїв та їх куріння в громадських місцях.

Рекомендовано  схвалити  антитютюновий законопроєкт № 4358,а саме:
- куріння пристроїв для нагрівання тютюну  заборонити у всіх місцях як це є із сигаретами (зокрема, у школах, лікарнях, закладах харчування, робочих місцях)
- надписи на упаковках сигарет збільшити до 65% і з обох сторін відображати наслідки хвороб, які спричиняє куріння;
- заборонити продаж сигарет і тютюну для самокруток із різноманітними смаками (наприклад, фруктів чи солодощів) — зараз це приманка для залучення дітей до куріння;
- заборонити  продаж тютюнових виробів для електричного нагрівання (ТВЕНів) неповнолітнім.
Комітет з питань здоров’я нації, медичної допомоги  сподівається, що Верховна Рада України діятиме в інтересах суспільства та запровадить важливі норми для захисту здоров’я людей під час ухвалення комплексного антитютюнового законопроєкту № 4358.