Фото без опису

Для багатьох питання утворення старостинських округів в Мангушській селищній територіальній громаді стало гострим та викликало багато знаків оклику.  Однак, звертаємо увагу мешканців громади - цей процес є вимогою чинного законодавства. Зприводу цієї теми роз"яснюємо дане питання більш докладніше. 

Верховна рада України внесла зміни в ЗУ «Про місцеве самоврядування в Україні», яким легітимізувала поняття «старостинський округ», одночасно зобов’язавши місцеві ради до 01.11.2021 року прийняти рішення про їх утворення. Таким чином, чітко дотримуючись  букви закону та прикінцевих положень вказаного Закону сільським, селищним, міським радам у тримісячний строк з дня набрання чинності цим Законом необхідно було забезпечити утворення старостинських округів. Цей процес проходив по всій території України!
      Виходячи з цього, у зв’язку з набранням чинності Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо розвитку інституту старост» згідно чинного законодавства,  депутати Мангушської селищної ради прийняли рішення на сесії селищної ради від 30.09. 2021 р. №8/17-518 "Про утворення старостинських округів Мангушської селищної ради та затвердження Положення про старосту Мангушської селищної ради", відповідно до якого на території Мангушської селищної ради  було утворено три старостинські округи (скан-копію рішення сесії буде розміщено на сайті селищної ради), а саме:
1. Мелекінський старостинський округ з центром в селі Мелекіне, до складу якого входять села Мелекіне,  Білосарайська Коса, Портівське, Бурякова Балка, Глибоке, Огороднє; 
2. Урзуфський старостинський округ з центром в селі Урзуф, до складу якого входять села Урзуф, Бабах-Тарама, Стародубівка, Захарівка, Комишувате, Дем’янівка, Українка; 
3. Ялтинський старостинський округ з центром в селищі Ялта, до складу до якого входять селище Ялта, села Юріївка, Азовське.                        

       Чому було утворено "Урзуфський старостинський округ" саме з центром у селі Урзуф? 

Бо в цьому населеному пункті розташовані об"єкти соціальної інфраструктури, включаючи амбулаторію, враховується туристичний та куротно-рекреаційний потенціал села, кількість місцевого населення, а в літній оздоровчий період населення села Урзуф збільшується ще в декілька разів, разом з тим, збільшується  навантаження, обсяги робіт в усіх сферах  життєдіяльності села.
    
Положення про старосту

   Положення про старосту Мангушської селищної ради   розроблено відповідно до Конституції України  та діючого  законодавства  визначає права,обов’язки, увесь функціонал діяльності, порядок  обрання та припинення повноважень старост.  Знову ж таки законодавча база чітко регламентує порядок затвердження та припинення повноважень старости. На виконання  рішення сесії селищної ради від 20.10. 2021 р. №8/18-528 "Про визначення старост", рішенням сесії селищної ради від 20.10. 2021 р. №8/18-527 "Про внесення змін до структури та штатного розпису Мангушської селищної ради" згідно чинного законодавства було підписано розпорядження Мангушського селищного голови "Про попередження працівників Мангушської селищної ради про наступне вивільнення" від 22 жовтня 2021 року №298-к. Згідно з яким старости населених пунктів - Урзуф, Бабах-Тарама; Комишувате, Дем"янівка, Українка; Стародубівка, Захарівка були попереджені про вивільнення не раніше, ніж через 2 місяці з дня попередження працівників (22 жовтня старости, вказаних населених пунктів ознайомились з розпорядженням селищного голови про що свідчать підписи посадових осіб).

     Далі роз"яснюємо питання щодо порядку  проведення громадського обговорення кандидатури старости Мангушської селищної ради.

Даний порядок затверджений рішенням селищної ради від 20.10. 2021 р. №  8/18-526 «Про затвердження Порядку проведення  громадського обговорення кандидатури старости Мангушської селищної ради у новій редакції». Зазначимо, що відповідно діючого законодавства на громадські обговорення Мангушським селищним головою виноситься лише одна кандидатура, про що ним приймається відповідне розпорядження. Ініціатива Мангушського селищного голови Володимира Караберова про проведення громадського обговорення оформлена  розпорядженням від 2.11. 2021 р. №204 "Про проведення громадського обговорення кандидатури старости в Урзуфському старостинському окрузі Мангушської селищної ради" (усі офіційні документи селищної ради обов’язкового опубліковуються на сайті селищної ради в розділі «Офіційні документи»).

Звертаємо увагу, що  до селищної ради надійшла лише одна заява кандидатури старости (та інші відповідні документи кандидатури). На сайті селищної ради було опубліковане розпорядження селищного голови та біографічні відомості кандидатури старости. Зокрема, біографічні відомості були опубліковані в друкованому виданні ТОВ "Редакція газети "Сільська новина" та на офіційній сторінці Фейсбук селищної ради. 

Звісно, ми розуміємо схвильованість населення громади щодо "укрупнення" "Урзуфського старостинського округу".  Проте! Шановні мешканці Мангушської селищної територіальної громади! Інформація, яка поширюється просторами інтернету, про те, що мешканцям населених пунктів таких як Стародубівка чи наприклад Дем`янівка потрібно їхати за оформленням довідок чи з будь-яких інших питань до села Урзуф – неправдива! Для мешканців Урзуфського старостинського округу нічого не поміняється. Всі послуги, які раніше надавались на місцях, будуть надаватись й надалі в приміщеннях колишніх сільських рад. Мангушською селищною радою розроблена програма, яка покликана на налагоджену співпрацю громади та влади. Не люди мають їхати до старости, а староста  - до людей! Одним з самих важливих напрямків роботи селищного голови Володимира Караберова було й залишається – надання усіх необхідних послуг населенню на місцях в межах компетенції.