Враховуючи актуальність питання розвитку інституту старост в контексті прийняття 14 липня 2021 року Закону України "Про внесення змін до деяких зяконів України щодо розвитку інституту старост" ,   щоб допомогти старостам засвоїти потрібні нові знання та вміння, Координатор проектів ОБСЄ в Україні у вересні-жовтні проводить серію онлайн-тренінгів з широкого кола питань їхньої діяльності – від правового статусу та огляду повноважень, специфіки кадрових питань, до особливостей надання старостами адміністративних послуг та вчинення нотаріальних дій.  

Тренінги проводяться в рамках проекту Координатора проектів ОБСЄ в Україні "Сприяння належному врядуванню в місцевих громадах як складової реформи децентралізації".  

Участь у першому онлайновому тренінгу третьої хвилі взяла секретар селищної ради Світлана Олефір та старости Мангушської громади. Питання порядку денного, яке заслухали на тренінгу - Правовий статус старости, базові та додаткові повноваження  старости. Ефективне представлення старостою інтересів мешканців. 

У Міністерстві розвитку громад та територій висловили вдячність Координатору проектів ОБСЄ в Україні за ініціативу просвітницької роботи представників місцевого самоврядування. У відомстві наголосили на важливості забезпечення зворотного зв’язку саме  від старост.

«Від ефективності роботи старост у великій мірі залежить те, що закладено в основу реформи системи місцевого самоврядування, зокрема, якісне надання послуг і наближення їх до людей. Тому старости мають бути професійними з одного боку, з іншого – відігравати роль прямого зв’язку між мешканцями всіх населених пунктів старостинського округу з місцевою радою, реально, на ділі представляти інтереси мешканців. Ми сподіваємося, що такі навчання допоможуть старостам у подальшій їх  роботі. Очікуємо, що за результатами отримаємо пакет найбільш поширених питань, зокрема тих, які потребуватимуть додаткового законодавчого врегулювання. Вони ляжуть в основу подальшої законопроектної роботи Мінрегіону», - сказав заступник Міністра розвитку громад та територій В’ячеслав Негода в ході координаційної наради.

Третя хвиля онлайн-тренінгів для старост триватиме до 1 жовтня - деталі за посиланням.15 вересня стартують онлайн-тренінги для старост