Фото без опису

Станом на 25 серпня 2021 року Україна отримала більше ніж 3 млн доз вакцини AstraZeneca різних виробників і вже понад 900 тис. українців вакцинувались нею.
     Вакцину AstraZeneca використовують для щеплення тих, хто має отримати другу дозу цієї вакцини, та в пунктах щеплень. Для повної імунізації потрібно отримати дві дози вакцини з інтервалом 4-12 тижнів. Вакцини AstraZeneca, вироблені на різних майданчиках, є взаємозамінними, адже їхня технологія виробництва і склад є ідентичним. Якщо перше щеплення було зроблене вакциною індійського виробника, то другу дозу можна отримати вакциною, виготовленою в Європі або Південній Кореї. 
Ефективність після введенні двох доз з інтервалом 12 тижнів та більше – 81,3%.
Можливі реакції на щеплення: почервоніння, біль, набряк у місці ін'єкції лихоманка чи озноб, головний біль, біль у м'язах чи суглобах. Ці реакції є нормальними та минають за кілька днів після вакцинації. 
Протипоказання: Важка алергічна реакція на попередню дозу вакцини, гіперчутливість до одного з компонентів вакцини ,гостре захворювання з температурою вище 38,5ºC
Як працює: Використовує безпечний вірус застуди, щоб доставити специфічні білки коронавірусу в клітини організму людини. Цей білок активує імунну відповідь. В такий спосіб вакцина формує імунітет, не викликаючи хвороби. Це стара і добре вивчена технологія, що робить векторні вакцини безпечними. Прикладом вакцини цього типу є вакцина проти гарячки Ебола.
Відповідно до попередньої публікації досліджень, проведених у Великій Британії, вакцина AstraZeneca демонструє ефективність 67% у запобіганні симптоматичного захворювання, викликаного новим штамом “Дельта”. При цьому, ефективність у запобіганні госпіталізації та смерті для штаму “Дельта” складає 92%. 
Європою шириться новий штам коронавірусу SARS-CoV-2 “Дельта”, який є заразнішим та спричиняє складніший перебіг COVID-19. Він уже досяг України. Нова хвиля захворюваності очікується восени.
 У зоні найвищого ризику важкого перебігу та смерті від COVID-19 люди 60+, люди із супутніми захворюваннями, як-от цукровий діабет, серцево-судинні, онкологічні захворювання та ті, хто щоденно контактує з великою кількістю людей, наприклад медики, освітяни, працівники державних органів. 
Щеплення проти COVID-19 ефективно запобігають тяжкому перебігу хвороби й рятують життя.