Фото без опису

 

Назва акту

Стислий зміст

Де опублікований, коли набуває чинності

 

Закони України

 

1. від 14 липня 2021 року

№ 1638-IX «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо розвитку інституту старост»

Законом удосконалено правове регулювання інституту старост.

Зокрема закон передбачає, що перед винесенням кандидатури старости на розгляд ради громади, яка його затверджує та звільняє, обов’язково проводиться громадське обговорення з мешканцями.

Входження старости до складу виконавчого комітету ради громади вже не є обов’язковим, однак він матиме гарантоване право на участь та виступ на засіданнях ради, виконкому, інших органів ради. За рішенням органу місцевого самоврядування, за старостою закріплюються окремі завдання адміністратора Центру надання адмінпослуг.

Закон також врегульовує порядок створення старостинських округів з метою запровадження інституту старост, зокрема для міст, які не є адміністративними центрами громад, затвердження радою громади положень про старосту.

 

Голос України

від 31.07.2021 — № 143

Чинний

2. від 17 червня 2021 року

№ 1557-IX «Про внесення змін до деяких законів України щодо ефективного управління майном закладів вищої освіти державної і комунальної форми власності»

Закон передбачає, що майно державного або комунального закладу освіти, зокрема того, що має статус національного, яке не використовується за призначенням, може безоплатно передаватися іншому державному чи комунальному закладу вищої, фахової передвищої, професійної (професійно-технічної) освіти, науковій установі або організації державної форми власності.

Також, згідно з законом, об’єкти та майно державних і комунальних закладів освіти не підлягають приватизації чи використанню не за призначенням.

 Винятком може бути лише надання в оренду для надання освітніх послуг або обслуговування учасників освітнього процесу.

 

Голос України

від 10.07.2021 — № 128

 

Чинний

3. від 29 червня 2021 року

№ 1576-IX «Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення, Кримінального кодексу України щодо вдосконалення відповідальності за декларування недостовірної інформації та неподання суб’єктом декларування декларації особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування»

Закон удосконалює норми законодавства, якими запроваджується кримінальна відповідальність за декларування недостовірної інформації та неподання декларації.

Зокрема, документ відносить недостовірне декларування до кримінальних правопорушень, пов'язаних з корупцією, та посилює відповідальність за вказані правопорушення.

Відтепер визнається умисним внесення завідомо недостовірних відомостей до декларації, якщо такі відомості відрізняються від достовірних на суму від 500 до 2 тис. (за чинною редакцією – до 4 тис.) прожиткових мінімумів для працездатних осіб. Розмір штрафу за це встановлюється від 3 тис. до 4 тис. (за чинною редакцією – від 2,5 тис. до 3 тис.) неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, а також передбачається покарання у вигляді обмеження волі на строк до двох років.

У разі умисного внесення суб'єктом декларування завідомо недостовірних відомостей до декларації на суму понад 2 тис. (за чинною редакцією – понад 4 тис.) прожиткових мінімумів передбачається штраф у розмірі від 4 тис. до 5 тис. (за чинною редакцією – від 3 тис. до 5 тис.) неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, а також покарання у вигляді позбавлення волі на строк до двох років.

За умисне неподання суб'єктом декларування декларації передбачається покарання у вигляді обмеження волі на строк до двох років або позбавлення волі строком на один рік.

 

Голос України

від 20.07.2021 — № 134

 

Чинний

 

Постанови Кабінету Міністрів України

 

1. від 7 липня 2021 р. № 687

«Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 19 жовтня 2016 р. № 736»

Урядом внесено зміни до Типової інструкції про порядок ведення обліку, зберігання, використання і знищення документів та інших матеріальних носіїв інформації, що містять службову інформацію, а також рекомендовано органам місцевого самоврядування затвердити власні інструкції про порядок ведення обліку, зберігання, використання і знищення документів та інших матеріальних носіїв інформації, що містять службову інформацію.

 

 

Урядовий кур'єр

від 08.07.2021 — № 130

Чинний

2. від 7 липня 2021 р. № 690

«Про затвердження Порядку присвоєння адрес об’єктам будівництва, об’єктам нерухомого майна»

Урядом затверджено Порядок присвоєння адрес об’єктам будівництва, об’єктам нерухомого майна, яким врегульовано питання щодо:

переліку реквізитів (складових) адрес об’єктів будівництва, об’єктів нерухомого майна із деталізацією випадків, коли ці реквізити (складові) застосовуються чи не застосовуються;

визначення необхідних реквізитів для присвоєння адреси за межами населених пунктів;

присвоєння адреси окремим частинам будинку, які є самостійними об’єктами права на нерухоме майно (квартири, гаражні бокси, машиномісця, інші житлові та нежитлові приміщення);

здійснення впорядкування нумерації (перенумерації) будинків та квартир;

визначення переліку об’єктів, яким не присвоюється адреса об’єктів нерухомого майна.

 

Урядовий кур'єр

від 10.07.2021 — № 132

Чинний

3. від 14 липня 2021 р.           № 727 «Про внесення змін до деяких актів Кабінету Міністрів України у зв’язку з прийняттям Закону України “Про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення права громадян на доступ до державної реєстрації актів цивільного стану у зв’язку з укрупненням територіальних громад”»

Зазначеною постановою Кабінет Міністрів України привів свої нормативно- правові акти у сфері отримання адміністративних послуг у відповідність до Закону  України «Про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення права громадян на доступ до державної реєстрації актів цивільного стану у зв’язку з укрупненням територіальних громад» від 29 квітня 2021 року № 1427-IX.

Відтепер всі територіальні громади мають однакові повноваження у сфері державної реєстрації актів цивільного стану.

 

Урядовий кур'єр

від 20.07.2021 — № 138

Чинний

4. від 14 липня 2021 р.            № 739 «Про внесення змін до порядків та умов, затверджених постановами Кабінету Міністрів України від 14 січня 2015 р. № 6 і від 21 квітня 2021 р. № 403»

Постановою внесено зміни до пункту 3 Порядку та умов надання освітньої субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 14 січня 2015 р. № 6 згідно яких залишки коштів за субвенцією, що на кінець бюджетного періоду зберігаються на рахунках відповідних місцевих бюджетів і використовуються у наступному бюджетному періоді з урахуванням цільового призначення, відтепер також можуть спрямовуватися на оновлення навчальної та матеріально-технічної бази закладів загальної середньої освіти, які оптимізовані/об’єднані/реорганізовані або які повністю укомплектовані і до яких будуть довозитися учні закладів загальної середньої освіти.

Також постановою внесено зміни до Порядку та умовах надання субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на заходи, спрямовані на боротьбу з гострою респіраторною хворобою COVID-19, спричиненою коронавірусом SARS-CoV-2, та її наслідками під час навчального процесу у закладах загальної середньої освіти, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 21 квітня 2021 р. № 403.

Згідно внесених змін казначейство перераховує субвенцію відповідно до Порядку перерахування міжбюджетних трансфертів, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 15 грудня 2010 р. № 1132 і Порядку казначейського обслуговування державного бюджету за витратами, затвердженого Мінфіном.

У разі необхідності закупівлі малоцінних необоротних матеріальних активів під час придбання ноутбуків видатки розвитку, визначені розподілом субвенції, можуть спрямовуватися на видатки споживання.

 

Урядовий кур'єр від 22.07.2021 — № 140

 

Чинний

5. від 28 липня 2021 р.            № 783 «Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 9 березня 2006 р. № 268»

Постановою визначено розміри посадових окладів посадовим особам органів місцевого самоврядування, зокрема, у новосформованих територіальних громадах залежно від віднесення міст, селищ, сіл до певних груп за чисельністю населення, приналежності міст та населених пунктів до об’єднаних територіальних громад.

Урядом було переглянуто кількість груп (зменшено з 7-ми до 6-ти), до яких належать громади в залежності від чисельності мешканців в них, а також переглянуто розміри посадових окладів працівників їх виконавчих органів з урахуванням зміни класифікації громад по кількості мешканців.

Також у зв’язку із зміною ролі старости, як інституції, переглянуто розміри їх окладів, а саме – дещо збільшено оклади для старост в громадах з низькою чисельністю та водночас зменшено для старост у громадах з великою чисельністю населення.

Постановою також переглянуто найнижчі розміри окладів посадових осіб органів місцевого самоврядування (провідному спеціалісту, спеціалісту I категорії, спеціалісту IІ категорії та спеціалісту) обласного та районного рівня, виходячи з умов оплати праці, встановлених для державних службовців відповідних категорій і посад.

 

Крім того постановою встановлено, що у разі зменшення у зв’язку з прийняттям цієї постанови розміру заробітної плати (без премії) в окремих працівників на час роботи на займаній посаді таким працівникам виплачується різниця між заробітною платою (без премії), визначеною за попередніми умовами оплати праці, та розміром заробітної плати, встановленим за новими умовами оплати праці.

 

Урядовий кур'єр

від 03.08.2021 — № 148

Чинний

6. від 28 липня 2021 р.              № 787 «Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 9 грудня 2020 р. № 1236»

Урядом посилено заходи спрямовані на запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19.

Нові правила перетину кордону України:

Перетин державного кордону з будь-яких країн є безперешкодним для громадян України за умови наявності одного з 2 документів:

Документ, що підтверджує отримання повного курсу вакцинації від COVID-19 вакцинами, включеними ВООЗ до переліку дозволених для використання у надзвичайних ситуаціях, виданий відповідно до ММСП або відповідно до укладених Україною міжнародних договорів про взаємне визнання документів про вакцинацію.

Довідка 063-О про перше щеплення з курсу вакцинації від COVID-19.

Іноземці з посвідкою на постійне проживання в Україні перетинають кордон безперешкодно за наявності документу, що підтверджує отримання повного курсу вакцинації від COVID-19 вакцинами, включеними ВООЗ до переліку дозволених для використання у надзвичайних ситуаціях, виданий відповідно до ММСП або відповідно до укладених Україною міжнародних договорів про взаємне визнання документів про вакцинацію.

Якщо такі документи відсутні, громадяни та іноземці з посвідкою на постійне проживання в Україні   (крім осіб до 18 років та інших категорій, визначених постановою) встановлює застосунок "Вдома" та бере на себе зобов'язання розпочати самоізоляцію через 72 години в разі відсутності негативного результату тестування на COVID-19 методом ПЛР або експрес-тестування на визначення антигена коронавірусу SARS-CoV-2, зробленого протягом 72 годин з моменту перетину кордону.

У разі неможливості використати застосунок "Вдома" громадянин перебуватиме в обсервації.

Для всіх осіб, незалежно від громадянства, які прибули з Росії чи Індії та перебували на території цих держав більше ніж 7 днів протягом останніх двох тижнів, діятимуть більш жорсткі правила перебування на самоізоляції. Зокрема для них буде встановлена обов’язкова 14-денна самоізоляція без права її дострокового завершення.

Для перетину КПВВ за відсутності документу, що підтверджує отримання повного курсу вакцинації від COVID-19 вакцинами, включеними ВООЗ до переліку дозволених для використання у надзвичайних ситуаціях або довідки 063-О про перше щеплення з курсу вакцинації від COVID-19 (крім осіб до 18 років), потрібно буде здати безплатний експрес-тест на визначення антигена коронавірусу SARS-CoV-2

 

Урядовий кур'єр

від 31.07.2021 — № 147

Чинний

 

Розпорядження Кабінету Міністрів України

 

1. від 7 липня 2021 р.             № 737-р «Про розподіл у 2021 році субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на здійснення заходів щодо підтримки територій, що зазнали негативного впливу внаслідок збройного конфлікту на сході України»

Урядом здійснено розподіл у 2021 році субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на здійснення заходів щодо підтримки територій, що зазнали негативного впливу внаслідок збройного конфлікту на сході України.

 Зокрема по Донецькій області:

Іллінівська сільська територіальна громада 210 тис. грн.

Сіверська міська територіальна громада 224 тис. грн.

Бахмутська міська територіальна громада 945 тис. грн.

Авдіївська міська територіальна громада 1645 тис. грн.

Торецька міська територіальна громада 245 тис. грн.

Урядовий кур'єр

від 28.07.2021 — № 144

Чинний

2. від 7 липня 2021 р.               № 743-р «Про внесення змін у додаток до розпорядження Кабінету Міністрів України від 16 червня 2021 р. № 626»

Згідно внесених змін до розподілу у 2021 році субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на реалізацію інфраструктурних проектів та розвиток об’єктів соціально-культурної сфери, обласному бюджету Донецької області додатково виділено 57 962 тис. грн. на  придбання мультифункціональних спортивних майданчиків.

Урядовий кур'єр від 22.07.2021 — № 140

 

Чинний

Підготовлено управлінням

правового забезпечення

виконавчого апарату

обласної ради