Фото без опису

Сприяти розвитку надійної системи контролю харчових продуктів в школах Донецької і Луганської областей. Зацікавили? Більш детальніше – далі у публікації.

Напередодні, 29 липня, в Мангушському опорному закладі відбулось засідання круглого столу на тему «Нові підходи до створення шкільного меню», участь в якому взяла заступник селищного голови Марина Кудрявцева. На заході також були присутні представниця Департаменту освіти і науки Донецької облдержадміністрації Олена Міщенко, керівник апарату Маріупольської райдержадміністрації Віра Сиротіна, головний спеціаліст Департаменту освіти Маріупольської міської ради Алла Хаджинова, директорка "Маріупольського центру професійного розвитку педагогічних працівників" Маріупольської міської ради Ірина Святченко, очільниця відділу освіти селищної ради Неллі Сєвєріна, директори шкіл Мангушської громади та інші запрошені гості.

Захід організовано в рамках проєкту School Food Generation - «Впровадження санітарних норм якості харчових продуктів згідно положень НАССР щодо контролю безпечності продуктів харчування та покращення умов, які не відповідають санітарним нормам, в їдальнях державних освітніх закладів у Луганській та Донецькій областях (підконтрольних Уряду України)». Восени 2020 року в рамках проєкту «School Food Generation» серед більш, ніж 30 шкільних закладів Донецької області, Маріупольська школа №15 виграла участь у Конкурсній пропозиції щодо модернізації шкільної їдальні.

Організатори заходу - МБФ «Жовто-Блакитні Крила» та ВГО «Поруч» в партнерстві з ChildFund Deutschland, за фінансової підтримки Федерального міністерства економічного співробітництва і розвитку Німеччини (BMZ).

Під час круглого столу присутні слухали консультування від експерта ГО "Національна асоціація громадського харчування" Андрія Янчука, щодо стратегії підготовки проєктів реконструкції харчоблоків, етапи, підготовки та пошук фінансування. Експертка з громадського харчування і ресторанного бізнесу Оксана Зайцева розказала як покращити шкільне меню, додаючи овочі і щоб дітям було смачно і корисно. Від гостей з Маріуполя наші директори почули приклади вже впровадженних стандартів НАССР в новому шкільному меню. Загалом делегати плідно поспілкувались та разом обмірковували як зробити нове шкільне меню смачним та корисним. Але найголовніший маркер цієї дискусії - щоб було не просто корисно, а щоб діти їли та були ситими!

Фото без опису

Опісля, всі могли ознайомитися з презентацією страв нового пробного меню, підготовленого за новими стандартами нашими кухарями. Серед страв було запропоновано запечену рибу з овочами під соусом бешамель, пиріг з сочевиці, як альтернативу пюре, курячі нагетси, капустяний салат і бутерброди з буряком. На десерт - гарбузова запіканка з родзинками. Незмінним залишається - узвар із сухофруктів. Яз зазначила начальник відділу освіти селищної ради Неллі Сєвєріна: «Ми, в першу чергу, зацікавлені в організації здорового та різноманітного меню в наших школах. Ми плануємо створити Робочу групу, в яку ввійдуть директори шкіл, батьки, старшокласники, кухарі для розробки 4-тижневого меню, яке з вересня буде впроваджено по школам».

Фото без описуФото без описуФото без описуФото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без описуФото без опису

Фото без опису