Фото без опису

У зв’язку з встановленням у Волинській області факту отруєння дітей при застосуванні пестицидів авіа методом, та з метою попередження і недопущення виникнення подібних випадків на території громади, звертаємо увагу фізичних осіб та суб’єктів господарювання всіх форм власності щодо безпечного використання пестицидів, суворого дотримання  регламентів застосування пестицидів та агрохімікатів, негативного впливу на здоров’я людини, як в результаті прямої дії та і опосередковано, вибору асортименту пестицидів, який характеризується різноманіттям властивостей, призначень, особливостей дії, впливу на теплокровних тварин і корисних комах.

         Відповідно до ст. 11 Закону України «Про пестициди та агрохімікати» допускати до роботи з пестицидами і агрохімікатами осіб, які пройшли спеціальне навчання та мають допуск (посвідчення) на право роботи с пестицидами і агрохімікатами.

         Виконувати основні вимоги ст. 4 Закону України «Про захист рослин» а саме:

  • суворе дотримання регламентів зберігання, транспортування, торгівлі та застосування засобів захисту рослин;
  • збереження корисної флори і фауни;
  • недопущення пошкодження рослин, погіршення їх стану та забруднення продукції рослинного походження і довкілля засобами захисту рослин;
  • додержання технології вирощування рослин сільськогосподарського та іншого призначення, багаторічних і лісових насаджень, дерев, чагарників, рослинності закритого грунту;
  • екологічне та економічне обгрунтування доцільності захисту рослин від шкідливих організмів.

Частиною санітарного законодавства є державні санітарні правила «Транспортування, зберігання та застосування пестицидів у народному господарстві» (ДСП 8.8.1.2.001-98), затверджені наказом МОЗ України від 03.08.1998 №1.

Ці правила є обов’язковими для дотримання всіма підприємствами, установами і організаціями, приватними господарствами та особами, що про проводять будь-які дії з пестицидами.

Порушення цих правил тягне за собою цивільно-правову, дисциплінарну, адміністративну або кримінальну відповідальність відповідно до чинного законодавства.

На території України дозволяється транспортування, зберігання і застосування тільки зареєстрованих Укрдержхімкомісією пестицидних препаратів за винятком випадків, зазначених у Порядку надання дозволу на ввезення та застосування незареєстрованих пестицидів і агрохімікатів іноземного виробництва, затверджених постановою КМУ №288 від 04.03.1996 року).

Одержання, зберігання і застосування пестицидів і мінеральних добрив допускається тільки при наявності відповідного санітарного паспорту, виданого територіальними органами Держпродспоживслужби. Паспортизація здійснюється щорічно.

Відповідно до ДСП 8.8.1.2.001-98, завчасно, але не менше чим за дві доби до початку проведення кожної хімічної обробки, адміністрація господарств повинна сповіщати населення, власників суміжних сільськогосподарських угідь та об’єктів про місця, строки і методи застосування пестицидів. У період проведення робіт у радіусі 200 м від меж ділянок, що обробляються, повинні бути встановлені попереджувальні написи.

Зона санітарного розриву від населених пунктів, тваринницьких комплексів, місць проведення ручних робіт по догляду за сільгоспкультурами, водойм, місць відпочинку при вентиляторному обприскуванні повинна бути не менше 500 м, при штанговому і гербігації  дощуванням – 300 м. 

Забороняються авіахімобробки на ділянках, які розташовані ближче 1 км від жилої зони.

Згідно пункту 4 розділу 3 Інструкції з профілактики та встановлення факту отруєння бджіл засобами захисту рослин, затвердженої Наказом Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України від 19.02.2020 № 338, фізичні особи  та суб’єкти господарювання, які застосовують засоби захисту рослин, зобов’язані завчасно повідомляти органи місцевого самоврядування про заплановане застосування засобів рослин шляхом надання повідомлення про застосування засобів захисту рослин за три доби до запланованого їх застосування.