Фото без опису

 

У Донецькій області з моменту відкриття ринку землі укладено 8 правочинів щодо земельних ділянок загальною площею 3,5 га.  

Громадяни України як фізичні особи з 1 липня 2021 року до 2024 року мають право на придбання земельних ділянок загальною площею до 100 га, а з 2024 року землю зможуть купувати і юридичні особи України, створені і зареєстровані за законодавством України, учасниками (акціонерами, членами) яких є лише громадяни України та/або держава, та/або територіальні громади; з обмеженням до 10 тис га в одні руки.

Іноземцям, особам без громадянства заборонено купувати українські землі.

Набуття права власності на земельні ділянки сільськогосподарського призначення юридичними особами, створеними і зареєстрованими за законодавством України, учасниками (засновниками) або кінцевими бенефіціарними власниками яких є особи, які не є громадянами України, може здійснюватися лише за умови схвалення такого рішення на референдумі.

Незалежно від результатів референдуму, іноземці не зможуть купувати землю в 50-кілометровій зоні від державного кордону України, а також придбання землі заборонено юридичними особами, учасниками або кінцевими бенефіціарними власниками яких є громадяни держави, визнаної Україною державою-агресором або державою-окупантом, особами, які належать або належали до терористичних організацій, юридичними особами, учасниками (акціонерами, членами) або кінцевими бенефіціарними власниками яких є іноземні держави, юридичними особами, у яких неможливо встановити кінцевого бенефіціарного власника, юридичними особами, кінцеві бенефіціарні власники яких зареєстровані в офшорних зонах, віднесених до переліку офшорних зон, затвердженого Кабінетом Міністрів України, фізичними та юридичними особами, стосовно яких застосовано спеціальні економічні та інші обмежувальні заходи (санкції) відповідно до Закону України "Про санкції" у вигляді заборони на укладення правочинів з набуття у власність земельних ділянок, а також пов’язаними з ними особами, юридичними особами, створеними за законодавством України, що перебувають під контролем фізичних та юридичних осіб, зареєстрованих у державах, включених Міжнародною групою з протидії відмиванню брудних грошей (FATF) до списку держав, що не співпрацюють у сфері протидії відмиванню доходів, одержаних злочинним шляхом.

Ціна земельної ділянки визначається шляхом переговорів між покупцем та продавцем або на електронних торгах.

Проте до 1 січня 2030 року ціна продажу земельних ділянок сільськогосподарського призначення, виділених в натурі (на місцевості) власникам земельних часток (паїв), не може бути меншою за їх нормативну грошову оцінку.

У середньому нормативна грошова оцінка 1 га ріллі в Україні становить 27,5 тис грн. На території Донецької області показник нормативної грошової оцінки ріллі станом на 01.01.2021 становить 31 111 грн за 1 га.

Продаж земельних ділянок сільськогосподарського призначення державної і комунальної власності забороняється.

Фермери чи їхні спадкоємці зможуть викупляти без аукціону земельні ділянки, які вони набули у постійне користування, довічне успадковане володіння, оренди шляхом переоформлення права постійного користування до 2010 року. Викупна ціна дорівнюватиме нормативній грошовій оцінці ділянки,   розстрочка платежу - до десяти років. А право власності можна оформлювати вже після першого платежу.

Кабінет Міністрів України 16 червня 2021 року затвердив порядок здійснення перевірки набувача або власника земельної ділянки сільськогосподарського призначення з боку нотаріусів. Зокрема, перевірки проводяться з метою недопущення перевищення встановлених лімітів на купівлю землі та з метою підтвердження покупцем джерел походження коштів.

Звертаємо увагу, що розрахунки, пов’язані із сплатою ціни земельних ділянок сільськогосподарського призначення за цивільноправовими угодами, провадяться в безготівковій формі.

Не допускається набуття права власності на земельні ділянки сільськогосподарського призначення за відплатними договорами у разі відсутності у набувача права власності документів, які підтверджують джерела походження коштів або інших активів, за рахунок яких набувається таке право.

Документами, що підтверджують джерела походження коштів, є декларація про майновий стан і доходи, декларація про майно, доходи, витрати і зобов'язання фінансового характеру/декларація особи, уповноваженої на виконання функцій держави або органу місцевого самоврядування, річна (квартальна, інша) фінансова та/або податкова звітність юридичної особи - набувача та фізичної особи - підприємця (за наявності), що отримана нотаріусом безпосередньо від набувача (баланс, витяги, що містять дані про прибутки та збитки господарської діяльності клієнта, податкова декларація з додатками), фінансова звітність юридичної особи - набувача, що оприлюднена відповідно до вимог законодавства та інші документи, що підтверджують джерела походження коштів.

Також, з 1 липня на сайті Держгеокадастру розпочав роботу портал з моніторингу земель, де публікуються дані стосовно площі відчужених земель, переданих у користування, ціни та дані про площі, набуті у власність одним суб`єктом (https://land.gov.ua/monitorynh-zemelnykh-vidnosyn/).

Міністерство аграрної політики та продовольства України повідомляє, що станом на 12.07.2021 в Україні укладено 532 земельні угоди на земельні ділянки загальною площею 570 га, в тому числі в Донецькій області – 8 правочинів щодо земельних ділянок загальною площею 3,5 га. 

За 12 днів від початку ринку землі 3286 нотаріусів подали заяви для отримання доступу до Державного земельного кадастру, із них 3101 погоджено, 123 – в черзі на розгляд, за 433 отримано відмову відмовлено.

Крім того, значні зміни в земельному законодавстві відбулися в рамках децентралізації - з 27.05.2021 землями комунальної власності територіальних громад вважаються всі землі державної власності, розташовані за межами населених пунктів у межах таких територіальних громад, крім окремих категорій земель та таких, що використовуються органами державної влади, державними підприємствами, установами, організаціями на праві постійного користування.

Департаментом агропромислового розвитку та земельних відносин облдержадміністрації з метою ознайомлення територіальних громад, сільськогосподарських виробників, фермерських господарств, сімейних фермерських господарства та домогосподарств населення з напрямами державної та регіональної підтримки агропромислового комплексу в 2021-2023 роках та земельною реформою проводять виїзні семінари з питань підтримки агропромислового комплексу та впровадження земельної реформи згідно з затвердженим графіком доступним за посиланням.

Джерело: dn.gov.ua