Фото без опису

         Гриби – це дарунок лісу, але водночас вони є небезпечним продуктом харчування, який може призвести до отруєння, а іноді й смерті. Кожному відомо, якого лиха може накоїти навіть один-однісінький отруйний гриб, що випадково опинився серед сотень їстівних. При його вживанні в організмі людини можуть виникнути такі ускладнення, проти яких і сучасна медицина безсила. Отруєння організму викликають токсини, алкалоїди та сполучення важких металів, які містяться в грибах.

           Гриби – це харчовий продукт. Але серед грибів є багато отруйних, які можуть викликати сильні отруєння, а іноді і смерть. Це такі гриби, як бліда поганка, мухомори, опеньки несправжні та багато інших. Але не тільки ці гриби небезпечні. Отруйними також є старі гриби, гриби, які ростуть поблизу доріг, промислових підприємств, місць із підвищеним рівнем радіації, збирати не треба. Ці гриби накопичують солі важких металів, свинець, радіоактивні частки. Навіть шматочок цих грибів можуть спричинити отруєння і навіть смерть. Слід пам’ятати, що іноді навіть їстівні гриби можуть стати причиною отруєння. Основні причини отруєнь грибами: відсутність або недостатнє знання їстівних і отруйних грибів; хибні думки і забобони щодо визначення отруйності грибів; недбалість при збиранні і заготівлі, неправильне приготування, а також недостатній контроль і нагляд за заготівлею і продажем (незнання або недостатнє знання ознак, особливостей їстівних і отруйних грибів є досить розповсюдженим явищем). Не пригощайте ні в якому разі грибами дітей, літніх людей та вагітних жінок, адже  вони є дуже важкою їжею для шлунку. Гриби (зеленушка, синяк-дубовик, та деякі інші) містять отруйні речовини, які у шлунку не розчиняються. У взаємодії із алкоголем отрута розчиняється та викликає бурхливе отруєння. Тож, ні в якому разі не можна вживати алкоголь «для дезінфекції» при появі перших ознак отруєння. Значна кількість грибів, які досі вважались їстівними, містять мікродози отруйних речовин. Якщо вживати їх декілька днів підряд – також може статись отруєння. Суворо дотримуйтеся правил консервування грибів. Неправильно приготовлені консервовані гриби можуть викликати дуже важке захворювання – ботулізм. Гриби, які довго зберігалися, обов’язково прокип’ятіть 10-15 хвилин.  Ні в якому разі не довіряйте таким помилковим тлумаченням: «Усі їстівні гриби мають приємний смак». «Отруйні гриби мають неприємний запах, а їстівні – приємний». «Усі гриби в молодому віці їстівні». «Личинки комах, черв’яки й равлики не чіпають отруйних грибів». «Опущене у відвар грибів срібло чорніє, якщо в каструлі є отруйні гриби». «Цибуля або часник стають бурими, якщо варити їх разом з грибами, серед яких є отруйні». «Отрута з грибів видаляється після кип’ятіння протягом кількох годин». «Сушка, засолювання, маринування, теплова кулінарна обробка знешкоджують отруту в грибах». Якщо вже трапилася біда і ви відчуваєте себе погано або відмітили підозрілі ознаки у своїх близьких викличте швидку медичну допомогу. Одночасно, не очікуючи її прибуття, негайно промийте шлунок потерпілого: дайте йому випити 5 - 6 склянок кип’яченої води або блідо-рожевого розчину марганцівки; коли промивні води стануть чистими, дайте йому активоване вугілля (1 пігулка на 10 кілограмів ваги). Після надання першої допомоги: дайте випити потерпілому міцний чай, каву, або злегка підсолену воду, відновіть тим самим водно-сольовий баланс; покладіть на живіт і до ніг потерпілого грілки для полегшення його стану. З’ясуйте, хто вживав разом із постраждалим гриби, проведіть профілактичні заходи. Щоб не отруїтися дикорослими грибами радимо: відмовитися від споживання дикорослих грибів, як від продукту взагалі, а споживати штучно вирощені печериці, гливи, купуючи їх у магазині. Не купувати гриби на стихійних ринках чи у продавців на автошляхах. Безпечніше купувати гриби на стаціонарних ринках, де вони проходять відповідний контроль. Якщо ви все ж відправились до лісу збирати гриби, то обов’язково пам’ятайте наступне:

  • ніколи не кладіть у кошик гриби, яких не знаєте;
  • остерігайтеся пластинчатих грибів;
  •    не збирайте старих перезрілих або дуже молодих грибів, у яких нечітко виражені морфологічні ознаки, а також тих, що ростуть поблизу швидкісних трас чи на радіаційно забруднених територіях;
  •    під час посухи гриби краще не збирати взагалі, у спекотну погоду змінюється обмін речовин в організмі гриба, він втрачає воду, накопичує токсини. Уважно перевірте зібрані гриби перед тим, як починати готувати страву або робити заготівлі. Не вживайте сирих грибів. Відібрані гриби спочатку промийте та відваріть декілька разів у підсоленій воді (не менше 3х) протягом 30 хвилин Готові страви з грибів зберігайте на холоді в емальованому посуді, але не більше доби. Гриби — не дитяча їжа, тому не давайте грибних страв дітям. Не можна вживати грибів вагітним та жінкам, які годують груддю. Ніколи не застосовуйте «домашніх» методів визначення отруйності грибів з використанням цибулини або срібної ложки — вони помилкові. Срібло темніє при взаємодії з амінокислотами, які є як у їстівних, так в отруйних грибах, а колір цибулі змінюється під впливом ферменту тирозинази, які містяться в усіх грибах. Якщо після споживання грибів почуваєтесь погано чи помітили нездорові ознаки у своїх близьких (нудота, блювання, головний біль, галюцинації, біль у животі):
  •    негайно викликайте «швидку допомогу»;
  •    до її приїзду промийте шлунок 12 літрами слабкого розчину марганцівки або сольового, можна зробити очисну клізму;
  •    пийте багато рідини. Навіть при полегшенні стану обов’язково зверніться до найближчого лікувального закладу. Недоїдених грибів не викидайте. Їх аналіз допоможе лікарям швидше визначити вид отрути, що потрапила до організму. Ніякого самолікування! Бо чим більше токсинів потрапить у кров, тим важче буде перебіг отруєння.

 

               БЕРЕЖІТЬ СВОЄ ЗДОРОВ’Я ТА ЖИТТЯ РІДНИХ І БЛИЗЬКИХ ВАМ ЛЮДЕЙ!