Найбільш розповсюдженими джерелами виникнення надзвичайних ситуацій техногенного характеру є вибухи, що трапляються на промислових об'єктах, транспорті, у будинках тощо.

           Вибух — це горіння, що супроводжується звільненням великої кількості енергії в обмеженому обсязі за короткий проміжок часу. Вибух приводе до утворення і поширення вибухової ударної хвилі, що зумовлює ударний механічний вплив на навколишнє середовище. Основними вражаючими факторами вибуху є повітряна ударна хвиля, а також уламки різного роду, що можуть привести до ураження людей.  При вибуху, якщо загоряння невелике і поки безпечне, необхідно постаратися усунути його самим – для цього залийте вогонь водою або накрийте його щільним покривалом, щоб перекрити надходження повітря

          Попередження вибуху З метою попередження вибуху та встановлення наявності вибухового пристрою необхідно: бути уважними та звертати увагу на покинуті речі (валізи, сумки, пакунки, парасольки тощо); звертати увагу на ділянки свіжоскопаної землі, свіжо поштукатуреної або свіжопофарбованої стіни будівлі; не приймати від сторонніх осіб подарунків, квітів, поштових посилань; користуючись громадським транспортом, не погоджуватись на пропозиції супроводжувати речі невідомої особи.

         Дії при виявленні вибухового пристрою

   При виявленні вибухового пристрою або підозрілої речі необхідно:

 - зберігати спокій;

 - негайно повідомити про знахідку представників міліції, охорони, аварійно-рятувальних служб або зателефонувати за номерами 101, 102;

- не курити;

- не користуватись запальничками, іншими джерелами відкритого вогню, а також предметами, що можуть його утворювати;

 - не торкатись до підозрілої речі руками або іншими речами;

- у жодному разі не намагатися переміщувати вибуховий пристрій (підозрілий предмет) або змінювати його положення;

- залишити місце, де виявлено підозрілий предмет, при можливості організувати охорону на безпечній відстані.

         Дії при вибуху

     У разі вибуху (спрацювання вибухового пристрою) у вашій або сусідній квартирі необхідно: - негайно по телефону повідомити про подію правоохоронні (102), аварійно-рятувальні (101) та медичні (103) служби, або негайно зателефонуйте у службу екстреної допомоги населенню за єдиним телефонним номером 112; - у разі можливості та наявності необхідних знань і навичок надати першу медичну допомогу постраждалим; - обов’язково відкрити вікна і двері для провітрювання, оскільки продукти вибуху містять отруйні та шкідливі компоненти; - дочекатись прибуття представників правоохоронних органів (аварійно-рятувальних служб) та у подальшому діяти за їх вказівками.

         Якщо в результаті вибуху важким предметом притиснуло будь - яку частину тіла, необхідно:

- масажувати її для підтримання циркуляції крові;

- намагатись перебувати як можна довше при свідомості (читайте вірші, співайте пісні тощо);

- подавати сигнали всіма доступними засобами (мобільний телефон, стукіт по перекриттях та металевих предметах тощо).

         Слід пам’ятати, що одразу після повідомлення про вибух аварійно-рятувальними підрозділами розпочинаються роботи щодо визволення постраждалих з-під завалів. Під час аварійно-рятувальних робіт передбачено періодичні «хвилини тиші», коли зупиняється робота спеціального обладнання та приймаються сигнали про допомогу

 

         Основними характерними ознаками, що вказують на можливу належність підозрілого предмета до вибухового пристрою є:  знаходження в місцях з масовим перебуванням людей валізи, яку залишили без нагляду, пакунка, коробки, книги, іграшки тощо;  знаходження сторонніх підозрілих предметів у дверях, вікнах, машинах, які закріплені за допомогою дроту, ниток, важелів, шнурів тощо;  зовнішня схожість предмету з боєприпасами, навчально-імітаційними, сигнальними, освітлювальними та піротехнічними виробами.

          ПРИ ЗАГРОЗІ ВИБУХУ.  ПАМ’ЯТКА ДЛЯ НАСЕЛЕННЯ.  

         Якщо Ви відмітили підозрілі предмети, забороніть тим хто вас оточує торкатися до них і повідомите в міліцію. У приміщенні – треба остерігатися падіння штукатурки, арматури, шафок, полиць. Тримаєтеся в стороні від вікон, дзеркал, світильників. На вулиці – відбіжіть від будівель, споруд, стовпів і т.д. При завчасному оповіщенні про загрозу покиньте будівлю, відключивши електрику і газ, узявши необхідне (речі, документи, запас продуктів і медикаментів). Вибух поряд з вашим будинком  Заспокойте близьких. Зателефонуйте до міліції.  При евакуації візьміть документи і предмети першої необхідності.  Просуваючись до виходу, не торкайтеся проводів і пошкоджених конструкцій.  У зруйнованому або пошкодженому приміщенні не користуйтеся сірниками, свічками, факелами і тому подібне.  Дійте відповідно до вказівок рятувальників, співробітників міліції, які прибули на місце вибуху.

Ознаки вибухового пристрою: 

Натягнуті дріт, шнур.  Дроти або ізолююча стрічка, що звисає з-під машини.  «Безгоспні» сумка, портфель, коробка, згорток і тому подібне.Про можливу небезпеку вибуху можна судити по наступним ознакам:  дріт або шнур, натягнуті в несподіваному місці;  невідомий згорток або предмет, що перебуває на зупинці транспорту, в автобусі або на вході у будинок;  електричні дроти або шматки ізоляції, що звисають з під кузова машини;  посилка або бандероль, що прийшла поштою від невідомої особи або з незрозумілою зворотною адресою (такі послання краще не розкривати, а передавати у міліцію);  навіть звичайний лист може стати вмістищем отрути або бактеріологічної «бомби».

          Пам’ятайте! У жодному разі не можна намагатися з’ясовувати щось самостійно. Про підозрілі предмети потрібно негайно повідомити міліцію, водія автобуса, службу порятунку «101»