Фото без опису

Ефективність системи екстреної меддопомоги оцінюють за такими основними показниками: швидкість, час і якість. І швидкість в даному випадку – понад усе. Саме тому в Україні вже декілька років працюють над покращенням системи екстреної медичної допомоги, яка як і вся медицина проходить процес реформування. Екстрену медичну допомогу мешканцям громади надає Мангушська підстанція швидкої медичної допомоги Станції швидкої медичної допомоги м. Маріуполь. Про новації, пов’язані з викликом швидкої медичної допомоги за номером «103» розповів завідувач Мангушської підстанції Ігор Константінов.

 

  • Ігорю Михайловичу, чи правда, що пацієнт, набираючи номер 103, потраплятиме в Єдину диспетчерську службу у м. Краматорськ? І чи не вплине це на якість надання швидкої медичної допомоги?

  • Хочу зауважити, що медична реформа нашої служби почалася ще в 2012 році, коли був прийнятий Закон« Про екстрену медичну допомогу », і в січні 2013-го, коли він вступив в силу. Крім того, було запроваджено пілотний проект, який діяв  тоді в чотирьох областях України. Наразі він діє по всій країні. І на даний момент ми вже працюємо за новими стандартами. Єдиний диспетчерський пункт, куди надходять всі телефонні дзвінки за номером 103,  знаходиться у м.  Краматорськ.  Працюючі там медичні працівники - диспетчери приймають виклики жителів і Маріуполя, і прилеглих територіальних громад, адже тепер ми єдиний Маріупольський район. Таким чином, медичні працівники - диспетчери опрацьовують виклики і спрямовують до пацієнта найближчу вільну бригаду. Для цього кожна бригада має GPS-навігатор, саме завдяки навігатору вони бачать, звідки поступив виклик і де знаходиться найближча бригада швидкої допомоги. 

  • Тобто для нас, місцевих жителів, нічого по-суті не зміниться?

  • Мешканцям Мангушської громади не має про що хвилюватись. Викликати «швидку», як і раніше, можна буде за телефонами – «103» або «112» з будь-якого телефону і незалежно від оператора мобільного зв'язку. Ви можете телефонувати на «103» і тоді медичний працівник - диспетчер визначить, чи ваш стан невідкладний, чи вам слід звернутись до свого сімейного лікаря або ж порадить, які ліки прийняти, якщо, наприклад, болить горло. Адже якщо "швидка" поїде до вас через біль у горлі, вона може не встигнути до людини з інфарктом. Ще раз повторюю, для жителів дискомфорту це в жодному разі не викличе.  Принцип виклику швидкої медичної допомоги  залишається таким як і раніше. Якщо будуть збої, пов'язані з перепідключенням лінії або інші технічні неполадки, то швидку допомогу можна буде викликати за номером 112. 

Бажаю всім мешканцям нашої громади міцного здоров’я!