Фото без опису

Днями в Мангушській державній податковій інспекції Головного управління ДПС у Донецькій області відбувся сеанс  телефонного зв’язку   «гаряча лінія». На питання платників щодо застосування реєстраторів розрахункових операцій та програмних реєстраторів розрахункових операцій відповідала старший державний інспектор Алина Пахолок.

Пропонуємо найбільш актуальні питання-відповіді:

Яким чином СГ може завантажити програмне забезпечення «Програмний реєстратор розрахункових операцій»?

Суб’єкт господарювання може завантажити програмне забезпечення «Програмний реєстратор розрахункових операцій» скориставшись вебпорталом Державної податкової служби України за посиланням: Головна>БАНЕР>Програмні РРО>Програмний реєстратор розрахункових операцій.
Для завантаження програмного забезпечення потрібно скористатись будь-яким браузером (для Google Chrome існують окремі налаштування для завантаження файлів з ftp).

 

Чи зобов’язані СГ щоденно створювати (друкувати) на РРО та/або ПРРО фіскальні звітні чеки та забезпечувати їх зберігання?

 

Суб’єкти господарювання, які здійснюють розрахункові операції в готівковій та/або в безготівковій формі (із застосуванням електронних платіжних засобів, платіжних чеків, жетонів тощо) у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг, а також операції з приймання готівки для подальшого її переказу зобов’язані щоденно створювати у паперовій та/або електронній формі реєстраторами розрахункових операцій (за виключенням автоматів з продажу товарів (послуг)) або програмними РРО фіскальні звітні чеки у разі здійснення розрахункових операцій.

Яким чином СГ може отримати: дані щодо фіскальних номерів РРО та ПРРО, дати реєстрації РРО та ПРРО, номера останньої книги обліку розрахункових операцій, зареєстрованої на такий РРО, дати її реєстрації; дані щодо фіскальних номерів РРО та ПРРО, реєстрацію яких скасовано, дати, причини та підстави для їх скасування?

 

На офіційному вебпорталі Державної служби України у відкритій частині Електронного кабінету в меню «Реєстри» у вкладках:  «Інформація про РРО» – суб’єкт господарювання може отримати інформацію по всіх зареєстрованих реєстраторах розрахункових операцій  та програмних РРО, шляхом пошуку за їх даними; «Інформація про книги ОРО» – суб’єкт господарювання може отримати інформацію по зареєстрованих книгах обліку розрахункових операцій, шляхом пошуку за їх даними.

Чи передбачено застосування РРО ФО, які здійснюють незалежну професійну діяльність?

Фізичні особи, які здійснюють незалежну професійну діяльність, мають право не застосовувати реєстратори розрахункових операцій при здійсненні готівкових та/або безготівкових розрахунків.

Чи необхідно застосовувати РРО та/або ПРРО на кожен об’єкт господарювання, якщо СГ має декілька об’єктів господарювання на одну адресу, але різні приміщення (торгівля, надання послуг)?

 

Суб’єкти господарювання, які мають декілька об’єктів господарювання на одну адресу, але різні приміщення (торгівля, надання послуг) зобов’язані застосовувати реєстратори розрахункових операцій (далі – РРО) та/або програмні РРО на кожному місці проведення розрахунків.

 

З якого часу здійснюється відлік 36 годин, дозволених для роботи ПРРО в режимі офлайн?

 

Відлік часу, протягом якого програмний реєстратор розрахункових операцій (далі – ПРРО) працював у режимі офлайн, починається від дати та часу, зазначених у повідомленні про проведення розрахункових операцій в режимі офлайн з відміткою «початок переведення ПРРО в режим офлайн» до дати та часу, зазначених у повідомленні з відміткою «завершення режиму офлайн», а також від дати та часу, зазначених у повідомленні з відміткою «завершення режиму офлайн» до дати та часу, зазначених у повідомленні з відміткою «початок переведення ПРРО в режим офлайн», якщо в період між такими строками фіскальним сервером Державної податкової служби не було зареєстровано розрахункових документів в режимі онлайн-обміну.

 

Додаткова інформація за адресою:  http://zir.tax.gov.ua/main/rro