Нещодавно за ініціативи начальника Мангушської ДПІ Тетяни Дегерменджи  відбулось засідання «круглого столу» податківців з головою громадської організації «Стратегія і розвиток» Оленою Політіковою.

 

Олена – активіст, громадській діяч, депутат Мангушської селищної ради 7 скликання, ініціатор та реалізатор багатьох проектів,  що сприяють покращенню інфраструктури Мангушської громади, обізнаності громадськості щодо змін у законодавстві; відома та поважна людина як для пересічних громадян та суб’єктів господарювання так і для податківців та місцевої влади. Олена Володимирівна надає консультаційну та інформаційну допомогу представникам бізнесу та громадянам.

Мета заходу – інформування громадськості та суб’єктів господарювання про новації у податковому законодавстві які зменшують тиск на бізнес та полегшують його ведення. «Створення комфортних умови ведення бізнесу, прозора робота податкової служби це – першочергові кроки на шляху сервісної підтримки бізнесу та платників податків», - підкреслила Тетяна Дегерменджи.

Начальник Мангушської ДПІ роз’яснила основні аспекти застосування суб’єктами господарювання РРО/ПРРО, розповіла про категорії суб’єктів господарювання, які звільняються від застосування РРО/ПРРО, про скасування механізму «кешбек». Звернула увагу на перевагу застосування програмних РРО, на розміри фінансових санкцій за порушення порядку застосування РРО/ПРРО, які діють на сьогодні. Поінформувала щодо розширення можливостей використання спрощеної системи оподаткування -  збільшення граничних обсягів доходів платників єдиного податку. Тепер ліміти платників єдиного податку прив'язані до мінімальної заробітної плати. Акцентувала увагу на позитивних новаціях, які полегшують ведення бізнесу, а саме відмінено обов’язкове ведення паперових Книг обліку доходів і витрат та Книг обліку доходів. Зупинилась на діяльності, що підлягає ліцензуванню, зокрема зберігання пального підлягає обов’язковому ліцензуванню. Нагадала що наразі триває деклараційна кампанія. Громадяни, які отримали доходи у 2020 році не від податкових агентів, повинні надати податкову декларацію про майновий стан і доходи до 1 травня 2021 року, що також можливо реалізувати через Електронний кабінет. Зупинились на випадках, коли виникає обов’язок у наданні декларацій та коли декларація не подається, на витратах, за якими фізична особа має право на отримання податкової знижки за 2020 рік. Розповіла про електронні сервіси ДПС та наголосила на актуальності даного формату відносин  з платниками при створенні цифрової держави та в умовах карантину.

 

Заступник начальника Мангушського відділу податків і зборів з фізичних осіб та проведення камеральних перевірок  Людмила Колєснікова розповіла про зміни в оподаткуванні єдиного внеску, які зменшують навантаження на малий бізнес. Так  на період карантину з 1 грудня 2020 року по  31 травня 2021 року  платники єдиного податку 1 групи звільняються від сплати єдиного внеску «за себе» та єдиного податку, при цьому страховий стаж для пенсії для них зберігатиметься. Крім того звільняються з 1 січня  2021 від сплати за себе єдиного внеску фізичні особи - підприємці, якщо  вони отримують пенсію за вислугу років, є особами  з інвалідністю, якщо мають основне місце роботи. На період карантину не застосовуються штрафи за несвоєчасну сплату та надання звітності по єдиному внеску. Зменшено адміністративні штрафи за порушення сплати та подання звітності по єдиному внеску.

Начальник Мангушського відділу камеральних перевірок Вікторія Ходова поінформувала про зменшення з 01.01.2021 розміру штрафних санкцій за порушення термінів сплати грошового зобов’язання, окрім випадків коли діяння вчинені платником податків умисно і скоєні повторно, що також зменшує навантаження на бізнес.

Завідувач Мангушським сектором податків і зборів з юридичних осіб та проведення камеральних перевірок Карадон Юлія поінформувала по яким податкам та за які порушення не застосовуються штрафні санкції на період карантину.

Завідувач Мангушського сектору по роботі з податковим боргом  Панієва Наталія повідомила про зміни у  законодавстві щодо списання та відстрочення податкового боргу. Поінформувала про списання майже 3 млн грн податкового боргу суб’єктам господарювання та громадянам що мали борг по податкам і зборам у сумі до 3060 грн станом на 01.11.2020; про списання боргу з єдиного соціального внеску  фізичним особам - підприємцям, що не здійснювали діяльність у період 2017-2020 років за заявами, що надані станом на 01.03.2021. Ознайомила з  порядком відстрочення боргу, що виник станом на 01.12.2020 у сумі до 6800 грн. та з порядком списання штрафних санкцій та пені на погашений борг, що виник станом на 01.11.2020.

Захід пройшов у форматі конструктивного діалогу. Наприкінці зустрічі Олені Політіковій були вручені листівки, буклети з корисною інформацію.