Фото без опису

Днями за участі начальника Мангушській державної податкової інспекції Головного управління ДПС у Донецькій області Тетяни Дегерменджи відбувся сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія», де обговорювались питання декларування доходів громадян. До вашого розгляду надаємо найбільш актуальні питання-відповіді:

Якщо фізична особа у минулому році отримала дохід від надання репетиторських послуг, чи необхідно у такому випадку подавати декларацію?

Громадяни, які не зареєстровані суб’єктами підприємницької діяльності, але у 2020 році надавали репетиторські послуги – зобов’язані подати податкову декларацію про майновий стан і доходи та задекларувати отримані доходи. Доходи від надання репетиторських послу підлягають оподаткуванню податком на доходи фізичних осіб за ставкою 18% та військовим збором у розмірі 1,5%. Граничний строк подання декларацій - 30.04.2021. За вибором платника податків декларація подається за місцем своєї податкової адреси особисто або уповноваженою на це особою. Для економії власного часу  можна подати декларацію про майновий стан і доходи онлайн, скориставшись сервісом «Електронний кабінет».

 У 2020 році продано легковий автомобіль. Який порядок оподаткування?

Дохід платника податку від продажу (обміну) об’єкта рухомого майна протягом звітного податкового року оподатковується за ставкою 5 відсотків.  Поряд з цим, із загального правила є виключення. Так, дохід, отриманий платником податку від продажу (обміну) протягом звітного (податкового) року одного з об’єктів рухомого майна, у вигляді легкового автомобіля (мотоцикла, мопеда) не підлягає оподаткуванню податком на доходи фізичних осіб. Дохід, отриманий платником податку від продажу (обміну) протягом звітного (податкового) року другого об’єкта рухомого майна, у вигляді легкового автомобіля (мотоцикла, мопеда), підлягає оподаткуванню податком на доходи фізичних осіб за ставкою 5 відсотків. Крім того, такий дохід оподатковується  військовим збором 1,5 відсотки. Дохід, отриманий платником податку від продажу (обміну) протягом звітного (податкового) року третього та наступних об’єктів рухомого майна у вигляді легкового автомобіля (мотоцикла, мопеда) або іншого транспортного засобу (вантажний транспорт) підлягає оподаткуванню податком на доходи фізичних осіб за ставкою 18 відсотків та військовим збором 1,5 відсотки. Отже, виходячи з наведеного, якщо у 2020 році продано один легковий автомобіль, то такий дохід не підлягає оподаткуванню.

Чи оподатковуватиметься дохід від продажу квартири, яка була отримана у спадщину?

Дохід, отриманий громадянином від продажу не частіше одного разу протягом звітного податкового року житлового будинку, квартири або їх частини за умови перебування такого майна у власності платника податку понад три роки, не оподатковується. Умова щодо перебування такого майна у власності понад три роки не розповсюджується на майно, отримане платником у спадщину. Отже, дохід, від продажу квартири, яку отримано у спадщину, не оподатковується навіть якщо квартира перебуває у власності менше трьох років.

Як оподатковується ПДФО дохід у вигляді процентів, отриманий фізичною особою від розміщення коштів на депозитному рахунку в установі банку, чи потрібно надавати щорічну декларацію?


Відповідно до Податкового кодексу України податковим агентом платника податку, під час нарахування на користь платника податку доходів у вигляді процентів є особа, яка здійснює таке нарахування (банки, кредитні спілки). Податковим агентом у строки, визначені ПКУ для місячного податкового періоду, до бюджету сплачується (перераховується) загальна сума податку, нарахованого за ставкою 18 відсотків, із загальної суми процентів, нарахованих за податковий (звітний) місяць на суми депозитних рахунків. Декларація у цьому випадку фізичною особою не надається.

 

Користуйтесь Загальнодоступним інформаційно-довідковим ресурсом від ДПС (далі – ЗІР), який постійно оновлюється та  дозволяє переглядати запитання відповіді з бази знань, нормативні та інформаційні документи, останні зміни в законодавств тощо https://zir.gov.ua/. ДПС реалізовано безкоштовне завантаження на власні мобільні телефони Мобільного додатку ЗІР та/або чату «Контакт-центр Податкової» у Telegram або у Viber для онлайн спілкування для отримання консультацій з питань оподаткування у Контакт-центрі Державної податкової служби України. Перехід до чату «Контакт-центр Податкової» у Telegram: @DPS_ContactCenter_bot. Для використання чату у Viber та Sender можна скористатись переходом з сайту ЗІР https://zir.tax.gov.ua/.

 

Додатково повідомляємо: Центр обслуговування платників податків Мангушської ДПІ ГУ ДПС у Донецькій області знаходиться за адресою: просп. Миру,75, смт Мангуш, Маріуполській район, Донецька область, 87400;

телефон (06297) 2-43-70, (06297) 2-43-65

Режим роботи:

Понеділок – четвер: з 8 год 00 хв до 17 год 00 хв

П’ятниця: з 8 год 00 хв до 15 год 45 хв

перерва: з 12 год 00 хв до 12 год 45 хв