Фото без опису

Податківці продовжують зустрічі з представниками бізнесу Мангушської громади. Днями працівники Мангушської державної податкової інспекції Головного управління ДПС у Донецькій зустрілись з представниками малого бізнесу, що здійснюють діяльність на ринку смт Мангуш.

 

Фахівці звернули увагу на лібералізацію застосування реєстраторів розрахункових операцій платниками єдиного податку:

- спрощенці 1 групи не застосовують РРО;

- ліміт не використання РРО прив'язаний до 220 мінімальних заробітних плат станом на 01.01 звітного року (у 2021році - 1320000 грн);

- обов'язкове застосування РРО: для лікарських та медичних засобів, складної побутової техніки та ювелірних виробів;

- обов'язкове застосування РРО для всіх платників другої-четвертої групи переноситься на 01.01.2022 року;

       - з 01 серпня  2020 року суб’єкти господарювання можуть здійснювати готівкові рахунки зі споживачами, застосовуючи  програмні РРО.

Детально зупинились на перевагах застосування програмних РРО. Головне - це економія коштів на придбанні традиційних касових апаратів,  щомісячній  платі за їх сервісне обслуговування, безкоштовне програмне забезпечення від ДПС України. Крім того ПРРО функціонує за допомогою різних ґаджетів (програмне забезпечення можна завантажити на смартфон, планшет, комп’ютер тощо).

 

Проінформували щодо розширення можливостей використання спрощеної системи оподаткування -  збільшення граничних обсягів доходів платників єдиного податку. Тепер ліміти платників єдиного податку прив'язані до мінімальної заробітної плати (1 група -167 розмірів (у 2021 році - 1002000 грн), 2 група - 834 розмірів (у 2021 році - 5004000 грн), 3 група -1167 розмірів (у 2021 році - 7002000 грн).

 

Акцентували увагу на позитивних новаціях, які полегшують ведення бізнесу. Так, з 01.01.2021 внесено зміни у веденні книг обліку доходів:  книги доходів  не реєструються у податковій; можливо ведення доходів у довільній формі у паперовому та/або електронному вигляді шляхом помісячного відображення отриманих доходів; можливо продовжувати вести книг обліку за формами, які були затверджені  наказами Міністерства фінансів.

 

Розповіли про зміни в оподаткуванні єдиного внеску, які зменшують навантаження на малий бізнес, так  на період карантину з 1 грудня 2020 року по  31 травня 2021 року (шість календарних місяців)  платники єдиного податку 1 групи звільняються від сплати єдиного соціального внеску «за себе» та єдиного податку. При цьому страховий стаж для пенсії для них зберігатиметься. Крім того звільняються з 1 січня  2021 від сплати за себе єдиного внеску фізичні особи - підприємці, якщо  вони отримують пенсію за вислугу років, є особами  з інвалідністю, якщо мають основне місце роботи, за місяці звітного періоду, за які роботодавціями було сплачено страховий внесок за таких осіб у розмірі не менше мінімального страхового внеску.

 

Податківці відповіли на запитання, розповіли про переваги електронних сервісів Державної податкової служби «Електронний кабінет» та чат-бот «InfoTAX», який дозволяє спілкуватися дистанційно з податковою. Запропонували відвідати Центр обслуговування платників податків  для отримання інформаційної та консультаційної допомоги.

 

Наприкінці зустрічі підприємцям були вручені листівки, буклети з корисною інформацію.