Фото без опису

Працівники Мангушської державної податкової інспекції Головного управління ДПС у Донецькій в рамках проведення інформаційно - роз’яснювальної кампанії щодо декларування громадянами доходів, отриманих у 2020 році продовжують зустрічатися з пересічними громадянами.

 

Нещодавно податківці прийшли на зустріч з громадянами на ринок смт Мангуш. Податківці нагадали, що з 1 січня 2021 року триває деклараційна кампанія. Громадяни, які не зареєстровані суб'єктами підприємницької діяльності та отримали доходи у 2020 році не від податкових агентів  за який не сплачено податок з доходів фізичних осіб,  повинні надати податкову декларацію про майновий стан і доходи до 1 травня 2021 року.  Доходи підлягають оподаткуванню податком на доходи фізичних осіб за ставкою 5% та 18 % (у залежності від виду доходів)  та військовим збором у розмірі 1,5%.

 

Фахівці доступно, на прикладах проінформували про найбільш поширені випадки доходів, що  підлягають оподаткуванню: доходи викладачів від репетиторства;  доходи няні; перевезення вантажів та громадян; перепродаж сільгосппродукції, яка не є власноруч вирощеною; доходи від продажу сільськогосподарської продукції, вирощеної на власних земельних ділянках площею понад 2 гектари;  доходи від надання житла чи транспорту в оренду іншим фізичним особам; спадщина чи отримання в дарунок майна не від членів сім’ї першого та другого ступеня споріднення  тощо.

Зупинились на витратах, за якими фізична особа має право на отримання податкової знижки за 2020 рік. З найбільш поширеніших: кошти, сплачені на користь закладів освіти для компенсації вартості навчання; кошти, сплачені у зв'язку з переобладнанням транспортного засобу; орендна плата за договором оренди житла (квартири, будинку) внутрішньо переміщеної особи; витрати на погашення пільгового іпотечного житлового кредиту на будівництво (придбання) доступного житла; суми процентів, сплачених за користування іпотечним кредитом. Термін надання податкової декларації про майновий стан і доходи для громадян, які мають право на податкову знижку до 31 грудня 2021 року включно. Звернули увагу, що право отримання  податкової знижки  діє у межах поточного року і на наступні податкові роки не переноситься.

Податківці відповіли на запитання, розповіли про переваги електронного сервісу Державної податкової служби «Електронний кабінет». У розділі «ЕК для громадян» працює електронний сервіс «Декларація про майновий стан і доходи». За допомогою цього сервісу можна заповнити декларацію та надіслати її до контролюючого органу в електронному вигляді з копіями первинних документів, зокрема, для використання права на податкову знижку.

Начальник Мангушської ДПІ Тетяна Дегерменджи запросила громадян відвідати Центр обслуговування платників податків Мангушської ДПІ, де вони  нададуть додаткові консультації щодо декларування доходів.

 

Наприкінці зустрічі громадянам були вручені листівки, буклети з корисною інформацію.