Фото без опису

Посівна компанія вже недалеко, однак подбати про якісний посівний матеріал ранніх ярих культур варто вже зараз. Тим паче, що погодні умови агросезону — 2020 не сприяли формуванню якісного насіння майже всіх культур. Тож щоб визначитися, що сіяти навесні, і 100% зробити вибір на користь якісного посівного матеріалу, насіння варто перевірити на показники якості та безпеки в лабораторних умовах.

     Якісний посівний матеріал — одна із запорук високої врожайності: адже якщо посіяне насіння не зійде чи або зійде, але дасть неоднорідні сходи, то жодні добрива чи засоби захисту рослин ситуацію особливо не врятують, тому рекомендується придбаний або отриманий від власного урожаю посівний матеріал дослідити на показники енергії проростання, схожості, чистоти, вологості, маси 1000 насінин, зараженості хворобами та шкідниками . Таке дослідження гарантовано покаже, наскільки посівний матеріал якісний, чи можна його сіяти, чи краще замінити взагалі.

  Енергія проростання насіння характеризує його життєздатність, від якої залежить швидкість проростання: насіння з високою енергією проростання дає ранні й рівномірні сходи. А схожість насіння — це показник, який вказує на кількість схожого насіння у відсотках від загальної кількості насінин. В лаборатріях ці показники визначають методом пророщування, адже тільки лабораторна експертиза може на 100% точно виявити, наскільки насіння якісне.  

       Не менш важливими є й показники безпеки посівного матеріалу, визначити які допоможе фітопатологічна експертиза. Завдяки ній аграрій може підібрати протруйник, який максимально ефективно захистить його посіви на ранніх етапах росту та розвитку.

       Одним з чинників зниження врожайності сільськогосподарських культур слід вважати зниження сортових та посівних якостей насіння, що висівається. Якщо використання в процесі зерновиробництва якісного сортового насіння дає можливість збільшити врожайність на 20-30% то використання на посів насіннєвого матеріалу з недостовірними показниками якості не дасть змоги виробнику отримати в кінцевому результаті продукт із прогнозованими господарськими якостями, на які він очікував. Знизить валові збори та якість кінцевого продукту. Не дивлячись чи то є велика інвестиційна компанія, чи то є господар, що засіває власний город, посів має бути проведений сертифікованим насінням не нижче другої генерації.

      Доводимо до відома виробників сільськогосподарської продукції, що у Державній установі «Донецька обласна фітосанітарна лабораторія»                  (www.fl.dn.ua) Головного управління Держпродспоживслужби в Донецькій області функціонує відділ визначення посівних якостей насіння. Фітосанітарна лабораторія проводить випробування насіння за такими показниками:

 - аналізування чистоти та відходу насіння;

- аналізування домішки насіння інших рослин;

- аналізування схожості та енергії проростання насіння;

 - аналізування вологості насіння;

- аналізування маси 1000 насінин.

      Також визначення посівних  та сортових якостей насіння на території області здійснює ДП «Державний центр сертифікації і експертизи сільськогосподарської продукції» ( https://dpcenter.org.ua/ ).

      Слід зауважити, що у разі невпевненості у відповідності показників посівних якостей придбаного насіння показникам, зазначеним у сертифікаті, що засвідчує посівні якості насіння, суб’єкт господарювання має право ініціювати проведення арбітражного (експертного) визначення посівних якостей насіння згідно Порядку, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 18.08.2017 за № 615.