Фото без опису

У 1983 році день 15 березня був закріплений в міжнародному календарі святкових дат як Всесвітній день захисту прав споживачів. 

 Історія цього свята починається з 1962 року, коли президент США Джон Кеннеді, виступаючи із зверненням до Конгресу та об’єднань споживачів, вперше проголосив права споживачів: право на безпеку, право на інформацію, право на вибір, право бути почутим. При цьому він наголошував, що споживачі є найбільшою економічною громадою, яка відображає інтереси кожного члена суспільства. В подальшому права споживачів були розширені та визнані в інших країнах.

Правовий рівень захисту прав споживачів, реалізація їх прав на безпеку товарів, інформацію, вибір, відшкодування збитків, здійснення контролю за якістю та безпекою продукції (робіт, послуг) та сприяння діяльності громадських організацій споживачів забезпечується Статтею 42 Конституції України. 

 За роки незалежності створена законодавча база, яка, в основному, забезпечує права споживачів. У травні 1991 року був прийнятий Закон України «Про захист прав споживачів». Одними із найважливіших його постулатів  є право вибору та право на захист від неякісних та небезпечних товарів і послуг, отримання компенсації в разі придбання товарів низької якості чи отримання незадовільних послуг.

 Захистити товар від підробок, допомогти ідентифікувати продукцію, покликане маркування продукції – інформація на упаковці, що містить відомості різного характеру у вигляді тексту, окремих графічних, кольорових символів. Ознайомившись з інформацією на упаковці, споживач дізнається про склад харчового продукту, у тому числі харчових добавок та ароматизаторів, що використовувались при його виробництві, кінцеву дату споживання, застереження щодо вживання харчового продукту певними категоріями населення (дітьми, вагітними жінками), про наявність у продукті ГМО. 

Ця інформація дозволяє споживачеві зробити усвідомлений вибір. Наші громадяни повинні мати достовірну інформацію про продукцію, яку вони вживають, про всі потенційні ризики, з якими вони щодня стикаються, заходячи в продовольчий магазин, а не сліпо вірити рекламі виробника, і думати, що все, що потрапило на ринок, є безпечним за умовчанням. Для цього відповідні органи і громадськість повинні об’єднати свої зусилля, постійно дбаючи про захист наших громадян як споживачів, що є однією з обов'язкових умов розвитку кожної правової держави. 

 Всесвітній День захисту прав споживача – ще один привід подякувати тим, хто пильнує наші споживацькі інтереси. 

 Кожен з нас – споживач. Нам гарантоване право на якісну, безпечну продукцію, товари та послуги, адже це здоров’я нашої нації.  

 Щиро радимо  – вивчайте, використовуйте та захищайте свої права!